Lucia Lauková Kultúra

Nitra je plná tajomstiev: Komentovaná prehliadka odhalí príbeh zabudnutého námestia

Milovníkov histórie zaujme komentovaná prechádzka dnes už zaniknutým námestím v Nitre. Tá sa bude konať v rámci program Etnologických dní Katedry etnológie a folkloristiky FF UKF v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Nitra je plná tajomstiev: Komentovaná prehliadka odhalí príbeh zabudnutého námestia
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

V utorok 20. marca sa v Nitre začali Etnologické dni. Ide o každoročné podujatie Katedry etnológie a folkloristiky FF UKF v Nitre venované etnológii a hudobno-tanečnej folkloristike. Program pozostáva z prednášok pozvaných hostí, výstav a workshopov prístupných študentom, študentkám UKF a širokej verejnosti. Vstup na všetky podujatia je voľný.

Vo štvrtok 22. marca je na programe „komentovaná prechádzka, ktorá vás zoznámi s príbehom malého, dnes nenápadného a zabudnutého námestia Nitry, ktorého vzhľad sa prudko menil v slede dejinných udalostí 20. storočia,“ uvádzajú organizátori.

Ako nám vysvetlil kulturológ Juraj Novák, ktorý povedie prehliadku, ide už o dnes zaniknuté námestie pred budovou Krajského súdu v Nitre. Priestor pred budovou slúžil ako námestie od roku 1903, kedy bola dokončená výstavba secesnej budovy. Ako sa domnieva Juraj Novák, námestie mohlo zaniknúť v 70. rokoch.

Ďalšie zaujímavosti ako aj pohľad na urbanizmus a architektúru námestia, jeho umelecké diela a historický kontext predstaví kulturológ Juraj Novák na prehliadke.

Záujemcovia sa stretnú na Štúrovej 9, pred budovou Krajského súdu v Nitre. Kompletný program Etnologických dní si môžete pozrieť TU!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM