Valovičová Zuzana Rôzne

Nitra inšpiruje českých susedov

Návšteva z Kroměříža si z mesta pod Zoborom odniesla návrh projektu na realizáciu Centra pre seniorov.

„Mesto Nitra je priekopníkom na Slovensku, ktoré prevádzkuje centrum tohto druhu už štyri roky. Ide o druhý životný program pre seniorov,“ objasňuje riaditeľka organizácie Jana Moravčíková. Po dobrých skúsenostiach a viacerých návštevách sa mesto Kroměříž rozhodlo realizovať podobný projekt. Za prítomnosti viceprimátora Baláža im bol preto vo štvrtok 25. februára odovzdaný návrh projektu, podľa ktorého môžu realizovať podobnú myšlienku aj v Čechách. Pre zahraničnú návštevu bola pripravená prehliadka objektu, obed i spevácke vystúpenie hudobnej skupiny seniorov – Nevädza.

Nitrianske Centrum pre seniorov a zdravotne postihnutých občanov na Baničovej ulici ponúka návštevníkom záujmové, kultúrne, spoločenské aktivity, ako aj vzdelávaciu či pohybovú činnosť. „Mesto má pripravený projekt na zabezpečenie takéhoto zariadenia aj v mestskej časti Chrenová, konkrétne na ulici Ľ. Okánika,“ prezradila riaditeľka centra. Prevádzkové náklady Centra pre seniorov vrátane denných stacionárov sa pohybujú okolo 8-tisíc eur ročne.

Podľa riaditeľky Centra pre seniorov sa informovalo o zakladaní podobného zariadenia viacero miest, Kroměříž však ako prvý prejavil záujem o prebratie projektu. „Centrum pre seniorov má už vyše tisíc členov. Najstaršia pani má 97 rokov. Starajú sa o nich štyria stáli pracovníci a dobrovoľníci či už z radov študentov, dôchodcov alebo ťažko zdravotne postihnutých,“ uzatvára Moravčíková.

Centrum pre seniorov
26
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM