Lucia Lauková Správy

Nitra by mohla mať vlastný ovocný sad: Vyrástol by na nevyužitom pozemku mesta

V mestskom sade by malo byť vysadené drobné ovocie ale aj kríkové ovocie až po ovocné stromy. Vzniknúť by mal na nevyužívanom pozemku s výmerou 2,5 hektára v zadnej časti Agrokomplexu.

Ilustračný obrázok k článku Nitra by mohla mať vlastný ovocný sad: Vyrástol by na nevyužitom pozemku mesta
Zdroj: TASR

Mesto Nitra plánuje založiť mestský sad. Vzniknúť by mal na nevyužívanom pozemku s výmerou 2,5 hektára v zadnej časti Agrokomplexu. „Máme tam ohradený pozemok, ktorý je dva roky nevyužívaný a obhospodaruje ho Stredisko mestských služieb. Celý pozemok je zakompostovaný, treba ho pripraviť na výsadbu,“ povedal primátor Nitry Jozef Dvonč.

V mestskom sade by malo byť vysadené drobné ovocie, ako sú napríklad jahody, cez kríkové ovocie až po ovocné stromy. „Požiadal som záhradkársky zväz o spoluprácu. Pomohli by nám pri výsadbe i potom neskôr pri starostlivosti o sad. Aj pre nás je výhodné, keď máme naše vlastné lokality a chceme tam vyvinúť takúto činnosť, ak môžeme spolupracovať s organizáciou, ktorá s tým má skúsenosti,“ skonštatoval Dvonč.

Mestský sad bude určený predovšetkým pre deti a školákov. „Chceme, aby deti zo sídlisk videli, ako rastie ovocie, že ono nerastie na pultoch predajní. Súčasťou toho sadu by mali byť informačné tabule, ktoré by deťom priblížili pestované druhy ovocia. Využitie úrody by som videl v stravovaní v materských školách či v školskom stravovaní,“ uviedol primátor. Podľa jeho slov financovanie sadu bude mesto riešiť so Strediskom mestských služieb, mestský rozpočet s takouto aktivitou počíta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM