Lucia Lauková Správy

Nitra bude súčasťou podujatia Naše Mesto: Do aktivít sa zapojí zhruba 200 dobrovoľníkov

Nitra sa opäť po roku zapojí do podujatia Naše Mesto. Množstvo prospešných aktivít bude pod Zoborom vykonávať zhruba 200 dobrovoľníkov.

Ilustračný obrázok k článku Nitra bude súčasťou podujatia Naše Mesto: Do aktivít sa zapojí zhruba 200 dobrovoľníkov
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Nitra je jedným z 28 slovenských miest, ktoré sa zapojili do 10. ročníka podujatia Naše Mesto. Dobrovoľníci budú v meste pod Zoborom obnovovať bylinkovú záhradku, skrášľovať detské ihriská na školách a škôlkach, maľovať ploty i interiéry škôl a venovať sa deťom v detských domovoch. Aktivity tohtoročného dobrovoľníckeho podujatia bude 10. a 11. júna zabezpečovať takmer 9500 dobrovoľníkov, z toho zhruba 200 v Nitre. „Vlani sa počas Nášho Mesta podarilo v Nitre vyčistiť štyri parky a namaľovali sme 30 metrov zábradlí,“ uviedla Monika Smolová, programová riaditeľka Nadácie Pontis.

Aktivity dobrovoľníkov

Dobrovoľníci sa budú počas podujatia Naše Mesto venovať deťom z detských domovov, ktoré sa po odchode z domovov nemajú na koho obrátiť, aby im poradil pri hľadaní si zamestnania. Prostredníctvom workshopu budú dobrovoľníci učiť deti a mládež pred odchodom z detských domovov, ako si napísať životopis, kde hľadať prácu, ako osloviť spoločnosť, ako vyzerá pracovný pohovor. Prostredníctvom hier a scénok sa chcú zamerať na strategické premýšľanie, rozvoj argumentačných, komunikačných a prezentačných zručností. Pre deti zo Špeciálnej základnej školy pre žiakov s telesným postihnutím vytvoria dobrovoľníci bylinkovú záhradu a upravia školský areál. Deti zo Špeciálnej školy pre žiakov s telesným postihnutím zasa zoberú na vychádzku do mestského parku, kde si spoločne pozrú zveropark a areál jazera Hangócka.

Revitalizácia ihriska

V areáli Hideparku zrevitalizujú dobrovoľníci prírodné ihrisko, vytvoria náučný zeleninový chodník v komunitnej záhrade, vybudujú ekokurník pre sliepky a vytvoria prírodné jazierko. Nitriansky Hidepark je miestom, kde sa cez leto odohrávajú hudobné festivaly, konajú workshopy, hrá sa petangue liga, cvičí parkour, pestuje zelenina v komunitnej záhrade, alebo si v ňom ľudia čítajú knihu či venčia psov.

Poradenská miestnosť

Pomoc dobrovoľníkov sa zameria aj na Centrum Slniečko. Nezisková organizácia poskytuje všeobecno-prospešné služby týraným, zneužívaným a zanedbávaným deťom, obetiam domáceho násilia, obetiam šikanovania, sexuálnych útokov a znásilnenia. Počas Nášho Mesta prispejú k sfunkčneniu novovybudovanej poradenskej miestnosti, ktorá vznikla prístavbou k budove Intervenčného centra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM