Lucia Lauková Šport

Nitra bude opäť športovať: Deti i dospelých čaká Krosový matičný beh

Bežci pod Zoborom sa opäť postavia na štart v poradí 12. ročníku pretekov o pohár Domu Matice slovenskej. Bežať budú deti i dospelí.

Ilustračný obrázok k článku Nitra bude opäť športovať: Deti i dospelých čaká Krosový matičný beh
Zdroj: Dnes24.sk

V nedeľu 29. apríla o 10. hodine sa bude v Nitre konať 12. ročník krosového behu, (mimo spevnenej cesty pozn. redakcie), o pohár Domu Matice slovenskej. Podujatie organizuje Dom Matice slovenskej v Nitre a Atletický klub ŠK ŠOG Nitra.

Štart a cieľ pretekov je za križovatkou Golianovej ulice s Kmeťovou ulicou, približne 900 metrov od Domu MS v Nitre.

Pretekári budú mať na prezentáciu čas v deň pretekov od 8.00 do 9.25 v Dome Matice slovenskej. Trať povedie cez spevnenú aj poľnú cestu. Očerstvovacia stanica bude cca po 4 km v Párovských Hájoch.

Bežecké kategórie a trate

Pripravené sú tri bežecké kategórie. Hlavný beh s dĺžkou trate 9,3 km štartuje o 10.00 h a je určený prakticky pre všetky vekové kategórie dospelých mužov a žien.

Deti si budú môcť vyskúšať kratšiu 300-metrovú trať, tá štartuje o 9.30 h, alebo dlhšiu 600-metrovú, ktorá štartuje o 9.35 h. Výsledky detských behov budú známe po štarte hlavného behu v priestore štartu.

Hobby beh s dĺžkou 5,5 km je určený pre mužov a ženy starších ako 16 rokov. Štartuje sa o 10.00 hodine.

Deti bežia zadarmo

Štartovné na mieste pre tých, ktorí si nezaplatili vopred, je 12 eur. Detské behy sú zdarma. „V štartovnom je zahrnuté pamätné št. číslo, čipová časomiera, občerstvenie, pamätná medaila,“ uvádzajú organizátori.

Behy budú merané čipovou časomierou. Výsledky a vyhodnotenie víťazov všetkých behov budú v dome Matici slovenskej o 11:30 hod. Ďalšie informácie nájdete TU!

História behu o pohár Matice slovenskej v Nitre

Vôbec 1. ročník Behu o pohár Domu Matice slovenskej (DMS) sa konal 14. októbra v roku 1995. Beh zorganizoval Dom Matice slovenskej v Nitre spolu s ďalšími organizátormi. Ako informuje DMS dĺžka trate merala 20 km a bežalo sa od Domu MS v Nitre do obce Jarok a späť. Do roku 2004 sa uskutočnilo spolu 10 ročníkov tohto cestného behu.

Organizátori obnovili preteky v roku 2016, kedy sa pokračovalo 11. ročníkom krosového behu. Pôvodnú cestnú trasu nahradila trasa po poľných a lesných cestách vedúca od Golianovej ulici do Párovských Hájov a späť. Znovuobnovenie Behu o pohár Domu Matice slovenskej v Nitre je zároveň aj memoriálom Milana Krajmera, bývalého nitrianskeho atléta, ktorý stál nielen pri vzniku 1. ročníka tohto behu, ale bol i jedným z hlavných organizátorov jeho ďalších ročníkov.

Foto: ilustračné

Zdroj: DMS v Nitre
Zdroj: DMS v Nitre
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM