Rastislav Búgel Rôzne

Nitra bude dejiskom svetového kongresu esperanta: Stretne sa tu približne 2000 ľudí

Mesto Nitra bude v roku 2016 hostiť 101. Svetový kongres esperanta. Medzinárodné podujatie sa má konať 23. až 30. júla 2016.

Ilustračný obrázok k článku Nitra bude dejiskom svetového kongresu esperanta: Stretne sa tu približne 2000 ľudí
Foto: Rastislav Búgel

Podľa organizátorov sa na ňom stretne približne 2000 ľudí zo 70 krajín z celého sveta. Kongres sa koná každoročne od roku 1905, vždy na inom mieste. Hlavným organizátorom je Svetový esperantský zväz – Universala Esperanto-Asocio (UEA) so sídlom v Rotterdame. Jeho členovia pochádzajú z viac ako 117 krajín sveta. Združuje približne 6000 individuálnych členov a 67 národných esperantských zväzov s približne 12 000 členmi.

Doteraz sa Svetový kongres esperanta na Slovensku ešte nikdy nekonal, hoci Česká republika, Rakúsko, Poľsko či Maďarsko ho už organizovali viackrát. „Napokon však bola úspešná aj kandidatúra Slovenska a Slovenskej esperantskej federácie a UEA schválilo ako miesto konania pre 101. Svetový kongres esperanta v roku 2016 mesto Nitra. Významné je, že 101. svetový kongres esperanta sa uskutoční 23. až 30. júla 2016, teda v prvom mesiaci nášho historicky prvého predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie, čo ešte viac zvýši záujem účastníkov kongresu o našu krajinu, rovnako aj o samotné mesto Nitra a jeho okolie,“ uviedol Peter Baláž zo Slovenskej esperantskej federácie.

Ako upozornil, svetové kongresy esperanta trvajú niekoľko dní za účasti stoviek ľudí, ktorí sa zúčastňujú aj na rôznych sprievodných odborných, spoločenských, kultúrnych i turistických podujatiach. „Organizácia kongresu si preto vyžaduje dokonalú prípravu, zainteresovanosť a synergiu všetkých relevantných inštitúcií. Spokojnosť účastníkov kongresu i sprievodných podujatí prinesie v konečnom dôsledku širokú svetovú prezentáciu nielen značky Slovenska, ale aj mesta Nitry. Záštitu nad týmto významným podujatím prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska,“ pripomenul Baláž.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM