Lucia Lauková Kultúra

Nitra bude dejiskom 101. Svetového kongresu esperanta: Pod Zoborom sa zídu návštevníci zo 60 krajín sveta

Nitru čaká veľká svetová udalosť. Očakáva sa vysoká účasť návštevníkov zo 60 krajín sveta.

Ilustračný obrázok k článku Nitra bude dejiskom 101. Svetového kongresu esperanta: Pod Zoborom sa zídu návštevníci zo 60 krajín sveta
Zdroj: Dnes24.sk

Nitra bude hostiť 101. Svetový kongres esperanta. Konať sa bude v júli, čo je zároveň prvý mesiac slovenského predsedníctva Európskej únie. „Nad podujatím prebral záštitu prezident SR Andrej Kiska a Slovenská pošta pripravuje špeciálnu emisiu poštových známok,“ informuje Katarína Krutá

Veľká udalosť, to je nielen pre Nitru, pre celé Slovensko. „Svetový kongres esperanta sa organizuje každý rok na inom mieste. Tento rok sa koná od 23. do 30.júla v Nitre, v priestoroch Slovenskej poľnohospodárskej univerzity,“ uviedla Katarína Krutá.

Očakáva sa vysoká účasť

Ako povedala Katarína Krutá, očakáva sa vysoká účasť, a to približne 1400 návštevníkov z 60 krajín sveta. Konať sa budú odborné konferencie i výročné stretnutia odborných organizácií esperantistov . Ako povedal predseda prípravného výboru Peter Baláž. “Na svoje si prídu aj esperantskí turisti – pripravený je bohatý program, zameraný na spoznávanie krás Slovenska. Bohatý bude aj kultúrny program – na medzinárodné publikum čakajú divadelné predstavenia, filmy, koncerty rôznych žánrov či diskotéky. Ide teda v podstate skôr o festival esperanta a esperantskej kultúry ako kongres, no 100-ročná tradícia názvu kongres (UniversalaKon­gresode Esperanto) odoláva pokusom o premenovanie,” prezradil Peter Baláž.

Kultúrny program

V rámci programu sa môžeme tešiť na vystúpenie slovenského umeleckého súboru Lúčnica, ktoré sa uskutoční 24. júla na Svätoplukovom námestí v Nitre. „Vystúpenie si môžu prísť voľne pozrieť aj obyvatelia Nitry a okolia,“ dodala Katarína Krutá. „V piatok večer, 29.júla, sa na tom isto mieste uskutoční pokus o svetový aj slovenský rekord v tancovaní slovenského tanga a bude nasledovať voľne prístupný medzinárodný hudobný festival, na ktorom odznie hudba rôznych žánrov od slovenských skupín z Nitry, ale aj esperantských skupín z Nemecka, Švédska či Litvy,“ informovala Katarína Krutá.

Sprievodný program

Popri hlavnom programe budú prebiehať aj sprievodné podujatia. Jazykovo-politická konferencia krajín V4+ sa bude konať 28. – 29. júla a hlavnou témou budú „Perspektívy jazykovej politiky v EÚ”. Zúčastnia sa ho politici, jazykoví odborníci a predstavitelia občianskej verejnosti. Stredoeurópske medzináboženské fórum – CEIF 2016 sa bude konať 25.júla. A na tému Lekári a globalizácia, budú diskutovať počas 20. medzinárodného medicínskeho esperantského kongresu, vo fakultnej nemocnici v Nitre 20. až 22. júla.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM