Monika Földešiová Rôzne

Niektoré deti bežali po tartane prvýkrát

Viac ako dve stovky detí si včera na atletickom štadióne v Nitre vyskúšali atmosféru pravých atletických pretekov. Na šiestom ročníku Kinderiády sa zúčastnili osemčlenné družstvá z 28 škôl nitrianskeho regiónu.

Žiaci druhých až piatych ročníkov súťažili v behu na 60 metrov, v zmiešanej štafete, v skoku do diaľky a v hode kriketovou a medicinbalovou loptou. Regionálne kolo v Nitre je zároveň otváracím podujatím celej súťaže. Po ňom bude nasledovať ešte sedem ďalších regionálnych kôl. Tri víťazné školské družstvá sa napokon stretnú vo finále, ktoré sa bude konať na budúci rok v Bratislave.
„Záujem škôl o účasť na Kinderiáde je enormný, takže v každom regióne berieme 30 škôl, ktoré sa prihlásia ako prvé. V Nitrianskom kraji sme museli 15 škôl odmietnuť. Možno v budúcnosti otvoríme ďalšie kolá, aby sme ten záujem zvládli,“ povedala organizátorka podujatia Lenka Lendacká. Podľa jej slov je pre väčšinu školákov účasť na ozajstných atletických pretekoch mimoriadnym zážitkom. „Niektoré deti bežia prvýkrát po tartane, prvýkrát počujú výstrel zo štartovacej pištole, prvýkrát im niekto tak skutočne meria časy, môžu sa vidieť na kamere, ktorú používame ako časomieru. Pre nich je to kopec nových zážitkov. Máme aj také školy, ktoré prichádzajú z regiónov, kde nemajú ani telocvičňu a cvičia na chodbe. Takže pre nich už len to, že sem prídu, je veľký zážitok,“ skonštatovala.
Definitívne výsledky súťaží prvého regionálneho kola tohtoročnej Kinderiády budú zverejnené v priebehu nasledujúceho dňa, keď budú známe aj tri školy, ktoré postúpia do celoslovenského finále. Tu budú súťažiť o finančné ceny v hodnote 5000 eur. Víťazi potom môžu získanú sumu využiť výhradne na kúpu športových pomôcok, prípadne na rozvoj športových aktivít. „Ale určite to nie je len o cenách. Na tých deťoch je vidieť, že preteky naozaj prežívajú a ich radosť a občas aj slzy sú nefalšované. Často je to aj o tom, že niektoré prichádzajú premotivované a potom sú z prehry smutné. Našťastie sú tu s nimi skvelí učitelia, ktorí deťom vedia vysvetliť, že najdôležitejšia je ich snaha,“ hovorí s úsmevom Lendacká.

zdroj, foto: TASR

kinderiada
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM