Lucia Lauková Samospráva

Niektoré bary v Nitre ignorujú zatváracie hodiny: Mesto má zviazané ruky

Viacerí obyvatelia Nitry sa sťažujú na rušenie nočného pokoja prevádzkami, ktoré by mali byť už dávno zatvorené, no nie je to tak. Tento problém trápi mesto už dlhodobo.

Ilustračný obrázok k článku Niektoré bary v Nitre ignorujú zatváracie hodiny: Mesto má zviazané ruky
Foto: Slávka Kellová

Nitriansku mestskú políciu zamestnávajú zábavné podniky, ktoré nedodržiavajú stanovené zatváracie hodiny. Na rušenie nočného poriadku sa obvykle sťažujú ľudia na sídliskách, ale neraz aj v centre mesta. Mestská polícia (MsP) sa snaží riešiť situáciu častými kontrolami v baroch a reštauráciách. Podľa slov jej náčelníka Erika Duchoňa vykonali príslušníci MsP v priebehu minulého roka 2594 kontrol, pri ktorých odhalili desiatky zábavných podnikov, ktoré boli otvorené aj po prevádzkovej dobe.

Vyššie pokuty

Celkovo bolo v priebehu roka 2016 zistených v Nitre 42 porušení nariadenia o zatváracích hodinách. Mestskí policajti môžu takéto prípady riešiť napomenutím alebo udelením pokuty do maximálnej výšky 30 eur. Mestský poslanec Ján Greššo si myslí, že pokuty by mali byť aspoň dvojnásobné a ešte vyššie pri opakovanom porušení nariadenia. „Pri pokutách za priestupky proti verejnému poriadku je stanovený strop, ktorý sa nedá prekročiť ani pri opakovanom porušení predpisov, pretože zákon na niečo také nepamätá,“ vysvetlil Duchoň.

Dlhodobý problém

Primátor Jozef Dvonč pripomenul, že mesto sa problému so zatváracími hodinami zábavných podnikov venuje už dlhodobo. „Snažili sme sa zaviesť jednotnú hodinu pre všetky zariadenia, ale nestretlo sa to s dobrou odozvou,“ skonštatoval. Mestu nevyšla ani snaha pristupovať ku každému podniku individuálne. „Hodnotili sme zvlášť dĺžku prevádzky každého zariadenia, ale napadol to prokurátor s odôvodnením, že pri rovnakej podnikateľskej činnosti nemôžu mať prevádzkovatelia rozdielne podmienky,“ povedal vedúci odboru komunálnych činností a životného prostredia Pavol Jakubčin.

Napomenutie alebo pokuta

Ako doplnil, mesto môže voči porušovateľom verejného poriadku uplatniť iba napomenutie alebo uloženie pokuty do 30 eur. Tvrdšie opatrenia, napríklad v podobe zrušenia prevádzky, v kompetencii nemá. „Toto nie je v našich rukách. Jediné, čo ešte môžeme robiť, je to, že chronickým porušovateľom verejného poriadku neposkytneme povolenie pri rôznych jednorazových akciách, ktoré organizuje mesto pri príležitosti rôznych osláv a jarmokov,“ dodal Jakubčin.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM