Rastislav Búgel Samospráva

Nezávislí kandidáti v Nitre spojili sily: Do volieb spoločne, kampaň si zaplatia zo svojho

V Nitre sa sformovala skupina nezávislých kandidátov, ktorí sa chcú 15. novembra v komunálnych voľbách uchádzať o posty mestských poslancov. Kampaň si budú hradiť z vlastného vrecka.

Ilustračný obrázok k článku Nezávislí kandidáti v Nitre spojili sily: Do volieb spoločne, kampaň si zaplatia zo svojho
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

V Nitre je to po prvýkrát, keď sa kandidáti bez straníckeho krytia dali dohromady, aby spoločne oslovili voličov. Podľa kandidáta Petra Oremusa sa nezávislé osobnosti rozhodli spojiť a kandidovať aj v reakcii na požiadavky a „objednávku“ spoločnosti. „Hlavný dôvod našej kandidatúry je ten, že v Nitre žijeme. Nechcem sa ďalej pozerať na to, akým metódami je spravovaná naša spoločnosť, a ako na to dopláca stále viac a viac slušných ľudí,“ skonštatoval. Nezávislé osobnosti chcú vniesť do práce mestského zastupiteľstva viac diskusie a služby bez straníckych príkazov.

Pestrá zmes

Okrem Oremusa, ktorý je podnikateľ a v súčasnosti aj poslancom v zastupiteľstve Nitrianskeho samosprávneho kraja, ohlásili svoju kandidatúru ďalší ľudia. Za iniciatívu nezávislých kandidátov sa bude o hlasy uchádzať riaditeľka gymnázia a od roku 1998 aj mestská poslankyňa Marta Rácová. Kandiduje tiež pedagóg Slovenskej poľnohospodárskej univerzity Jozef Hrubec, podnikateľ a 48-násobný majster Slovenska v bedmintone Juraj Brestovský a dopravný expert Andrej Sitkey. Mladú generáciu reprezentuje 25-ročný analytik nadnárodnej spoločnosti Michal Obtulovič.

Čakajú na všetkých kandidátov

Podľa Oremusa ide o skupinu občianskych kandidátov otvorenú aj ďalším osobnostiam, ktoré by sa chceli angažovať v komunálnej politike. „Je to zostava občianskych kandidátov, ktorí zdieľajú rovnaké zásady a princípy. Je to odbornosť a profesionalita s akou vykonávame svoje povolanie. Druhá dôležitá hodnota je morálny kredit každého jedného kandidáta. Tretia dôležitá skutočnosť je, že sme finančne sebestační. Je to podľa môjho názoru priam kľúčový predpoklad na to, aby mohol poslanec vykonávať svoj mandát nestranne a slobodne,“ uviedol Oremus. Ako prezradil, o účasť na kandidátke nezávislých osobností už prejavili záujem viacerí ľudia a rokovania o prípadnej spolupráci iniciovali aj niektoré strany. O tom, či nezávislí podporia niektorého z kandidátov na primátora, prípadne postavia svojho vlastného kandidáta, ešte nie je rozhodnuté. „Treba počkať, kým budú známi všetci kandidáti na post primátora Nitry, a potom sa určite rozhodneme,“ uviedol Sitkey.

Kampaň z vlastného vrecka

Nezávislí kandidáti si chcú volebnú kampaň platiť zo svojich peňazí. „Možno pomôže rodina, známi, ale nechcem žiadne dary od firiem. Môj hrubý odhad je, že pri desiatich kandidátoch by tie náklady mohli byť okolo 20 000 až 22 000 eur. Ak nás bude viac, zvýši sa samozrejme aj táto suma,“ povedal Oremus. Do volebného súboja pôjdu osobnosti aj so svojím maskotom. „Symbol našej kampane je obyčajný mravec. Vieme z biológie, že mravec, hoci je veľmi malý, je symbolom veľkej pracovitosti, usilovnosti, neúnavnosti, tvorivosti. Má veľkú schopnosť organizovať, pracovať v spoločenstve. Mravec ako symbol znamená v normálnom živote, že nie ten, kto je malý a nenápadný, musí byť aj bezvýznamný a neužitočný. Práve naopak,“ zdôraznila Rácová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM