Rastislav Búgel Rôzne

Nezaplatíš, neprejdeš!

Biskupstvo Nitra, pripravilo od 1. apríla zmeny v organizácii vstupu na hrad. Kto nezaplatí, na hrad sa nedostane.

Nitriansky hrad bol dlho zanedbávanou kultúrnou pamiatkou. V posledných rokoch sa časti hradu postupne rekonštruovali, avšak stále chýba povestný magnet na návštevníkov. Tí si môžu na hrade pozrieť katedrálu, pokochať sa výhľadom, alebo navštíviť časť hradných záhrad. Po dlhých rokoch sťažností návštevníkov na chýbajúcu možnosť občerstvenia, otvorili na hrade malú kaviareň. „Dlho sme na hrade veru neboli, možno aj zopár rokov. Jediné, čo nás sem láka je krásny výhľad. Ako sem chceli dostať turistov, keď tí sa nemali ani kde občerstviť? Všade na Slovensku je pri hrade aspoň dajaký bufet,“ vravia dve študentky, ktoré do priestorov hradu prišli vďaka nude na internáte. Biskupstvo Nitra – správca Národnej kultúrnej pamiatky – Nitriansky hrad, sa však rozhodlo odradiť ďalších návštevníkov. Vstup do hradu bude od 1. apríla spoplatnený, a to už od vstupnej brány.// „Od prvého apríla? To je dajaký predčasný aprílový žart?“// Sťažoval sa návštevník Milan, ktorý sem chodí pravidelne na prechádzky.// „Celý život sem chodím. Ako chlapci sme sa tu schovávali. Koľko huncútstiev sme sa navyvádzali,“// spomína na staré časy. „Tak ako v prípade každého takéhoto kultúrneho centra si jeho plynulý a nepretržitý chod vyžaduje prevádzku, ktorá je spojená s nemalými finančnými nákladmi. Tie doteraz znášalo Nitrianske biskupstvo. Pri súčasných podmienkach, pri rozšírenej ponuke pre návštevníkov, už nie je možné nekoordinovať tieto turistické návštevy. Nitrianske biskupstvo sa preto po dohode s Mestom Nitra rozhodlo ponúknuť návštevníkom hradu kvalitnejší turistický servis v podobe organizovaných vstupov,“ stojí vo vyjadrení biskupstva.

Ceny vstupov:

Vstup do hradného komplexu 0,30 Eur Vstup do katedrály naďalej nebude spoplatnený Vstup do Diecézneho múzea Nitrianskeho biskupstva 1 Euro / 0,5 Eura (celé vstupné /zľavnené vstupné). Vstup do kazemát 0,80 Eura / 0,40 Eura Permanentka pre Nitranov 2 Eurá/rok

„Vstupné poplatky sa budú vyberať len počas turistickej sezóny (1.4. – 31.10.), pričom vstup do hradu počas bohoslužieb bude bezplatný (denne do 9.00 a v nedeľu do 12.00),“ stojí ďalej v správe biskupstva. Peniaze získane na vstupnom, by tak mali slúžiť na pokrytie aspoň časti nákladov na nákladnú prevádzku.

NR_hrad
49
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM