Monika Földešiová Rôzne

Nezaplatíme...

Na včerajšej návšteve nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča u šéfa Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Jána Figeľa sa diskutovalo aj o (ne)spoplatnení pálčivého úseku severného obchvatu Nitry.

„V septembri plánujeme otvoriť novú rýchlostnú cestu budovanú ako PPP projekt od samotnej Nitry z južnej strany až po Tekovské Nemce v dĺžke vyše 40 km. Predpokladám, že koncesionár všetky záväzky aj hľadiska času, aj z hľadiska kvality zvládne,“ uviedol dnes po rokovaní s Dvončom na brífingu v Bratislave Figeľ. „Diskutovali sme aj o ďalších zámeroch, či už modernizácii, obnove alebo výstavbe napríklad na cestách I. triedy medzi Nitrou a Komjaticami respektíve v samotnom priestore mesta Nitra. Rokovali sme aj o jednej špecifickej téme, ktorou je dnešný zhruba 3 km dlhý úsek na sever mesta – rýchlostná cesta s označením R1 od križovatky na Topoľčany až po križovatku na Hlohovec,“ informoval. Pripomenul, že uvedený úsek cesty je teraz podľa zákona spoplatnený. Zrušenie spoplatnenia sa uskutoční// „v krátkej bezodkladnej dobe“.//

Novou situáciou, ktorá vyjadruje dnešný stav, je podľa Figeľa zmena územného plánu respektíve zámer mesta Nitra ďalej expandovať na sever a zmeniť aj hranice intravilánu. „Týmto zámerom sa spomínaný úsek dostáva do vnútra intravilánu mesta Nitra. Aj na základe toho som sa rozhodol požiadať Národnú diaľničnú spoločnosť, aby vyňala tento úsek zo siete spoplatnených ciest a úsekov ciest,“ pokračoval. Po realizácii tohto rozhodnutia nebudú podľa ministra potrebné na pohyb po tejto ceste diaľničné nálepky. „To však neznamená zmenu v mýtnom systéme, ale zmena platí len pre osobné a ľahké automobily,“ dodal. Je to rozhodnutie, ktoré zohľadňuje aj obyvateľstvo aj cestujúcich tak, aby neznamenalo dodatočnú záťaž pre tých, ktorí jazdia na území mesta Nitra alebo sa presúvajú z bydliska na pracovisko.
//„Som veľmi rád, že ministerstvo dopravy týmto krokom vychádza mestu Nitra v ústrety. Je to v prospech občanov, pretože občania touto časťou mesta jazdia za prácou alebo prechádzajú do priemyselnej zóny,“ //dodal Dvonč.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM