Webnoviny - Rôzne

Nezabudnite na daňové povinnosti

Do konca januára čaká FO a PO vypĺňanie daňového priznania za motorové vozidlá. Ten istý termín platí aj pre majiteľov nehnuteľností.

(WEBNOVINY) – Na podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel za minulý rok zostávajú tri týždne. Daňovníci majú totiž povinnosť podať priznanie za zdaňovacie obdobie roka 2010 do 31. januára tohto roka. K tomuto dátumu musia pritom podľa informácií zverejnených Daňovým riaditeľstvom (DR) SR daň aj zaplatiť. „Pri výpočte daňovej povinnosti za rok 2010 daňovník vychádza zo sadzby dane uvedenej vo všeobecnom záväznom nariadení príslušného vyššieho územného celku platnom na rok 2010,“ spresňuje daňové riaditeľstvo. Tlačivá daňových priznaní sú k dispozícii na daňových úradoch ako aj na internetovej stránke DR SR.

Ak daňovníkovi vznikla alebo zanikla daňová povinnosť v priebehu minulého roka, je podľa daňového riaditeľstva povinný podať daňové priznanie a zaplatiť pomernú časť dane. Lehota je aj v tomto prípade stanovená na 31. január 2011. Pomerná časť dane sa vypočíta ako súčin jednej dvanástiny ročnej sadzby dane a počtu kalendárnych mesiacov, v ktorých sa vozidlo používalo na podnikanie. Rovnako by daňovníci nemali zabudnúť ani na povinnosť platiť preddavky na daň, a to v prípade, ak ich predpokladaná daň u jedného správcu pre tento rok presiahne 660 eur.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM