Rastislav Búgel Kultúra

Nevšedný zážitok: Výstava premení degustáciu vína na umenie

Naozaj nevšedné podujatie sa chystá v Nitrianskej galérii. Degustáciu vína tu premenia na umenie.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedný zážitok: Výstava premení degustáciu vína na umenie
Zdroj: Dnes24.sk

Na elitárstvo v umení i fungovanie vernisáží, na ktorých je často dôležitejšie občerstvenie ako samotné diela, reaguje výstava Ochutnávka V, ktorú sprístupnia v Nitrianskej galérii. Happening, ktorý sa bude konať vo výstavnom priestore Galérie mladých má byť zrkadlom spoločnosti zameranej na plytké hodnoty.

Ochutnajú víno

„Celá akcia bude prebiehať, ako keby išlo len o samotnú degustáciu vína. Degustátori i návštevníci sa stanú súčasťou diela tým, že ochutnajú z piatich druhov vína. Zameriame sa práve na laickú degustáciu, pri ktorej bude určite najočakávanejším zo zmyslových atribútov práve chuť vína,“ hovorí o výstave jej kurátor Matúš Chrást.

Pozrú si záznam

Po skončení dnešnej akcie zostane záznam, ktorý bude prostredníctvom projekcie dokumentovať priebeh happeningu, aby aj návštevník, ktorý príde na výstavu neskôr, mohol pochopiť, o čo išlo. Všetko, čo bolo súčasťou happeningu, ostane na svojom mieste tak, ako to tam degustátori zanechali.

Zaujímavé podujatie

„Výstava Ochutnávka V teda pozostáva z krátkeho eventu, ktorý okrem iného hľadá odpoveď na otázku, prečo ľudia chodia na vernisáž. Tá je slávnostným otvorením výstavy, ktoré býva spravidla spojené s nejakým umeleckým programom a občerstvením. Ľudia si za týchto okolností vypočujú úvodný prejav. Potom sa s radosťou pustia do debaty so známymi a do občerstvenia. Samotná výstava a umenie tak upadá do úzadia. Prečo by teda samotné degustovanie vína nemohlo byť umením?“ pýta sa Chrást. Výstava Ochutnávka V potrvá v Galérii mladých do 28. septembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM