Rastislav Búgel Kultúra

Nevšedné zážitky na hrade: TIETO akcie nás ešte počas leta čakajú!

Nitriansky hrad sa počas leta premenil na skvelé miesto pre oddych. V gotickej priekope to bude žiť až do konca prázdnin.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedné zážitky na hrade: TIETO akcie nás ešte počas leta čakajú!
Foto: Rastislav Búgel

Filmové piatky by mohli do hradných priestorov prilákať milovníkov kinematografie. Premietanie bude obohatené aj nočnými prehliadkami hradu. Okrem toho nás však čakajú aj ďalšie kultúrne podujatia. Čo všetko sa na hrade ešte bude diať?

Gravitácia – 10.7. o 21.00 h

  • Dráma, Thriller, USA/Veľká Británia 2013, 91 minút
  • Film s maximom vedy a len minimom fikcie sa odohráva v súčasnosti. Vesmírny odpad zlikviduje americký raketoplán, prežijú len ostrieľaný astronaut Kovalsky (George Clooney) a mladá vedkyňa Ryan Stone (Sandra Bullock). V momente katastrofy vo voľnom vesmíre opravovali Hubblov teleskop. Zostali tam – bez spojenia, bez možnej pomoci, len s obmedzeným množstvom kyslíka. Ak vás doteraz podobný žáner nijako neoslovil, po vzhliadnutí tohto filmu určite zmeníte názor. Vstupné 2 €.

Milan Veróny & Band a hostia 17.7.o 19.00 h

  • Folklór, ethno, gypsy, swing
  • Milan Veróny & Band je zoskupenie muzikantov pôsobiacich v Nitre a okolí. Lídrom kapely je huslista Milan Veróny, ktorý podľa príležitosti vystupuje buď v spojení s ľudovou hudbou alebo spolupracuje s hudobníkmi z iného žánrového zamerania. Aj vďaka tomu je repertoár pestrý. Počnúc slovenskými ľudovými piesňami a temperamentnou latino hudbou končiac. Prepájanie jednotlivých hudobných štýlov, ku ktorému tak občas dôjde,prináša veľmi príjemný hudobný zážitok. Vstupné 2 €.

Skalní v ofsajde 17. 7. o 21.00 h

  • Komédia,Českos­lovensko 1960, 84 minút
  • Komediálne ladený príbeh je o troch „skalných fanúšikoch“, snažiacich sa získať vstupenky na významný futbalový zápas s brazílskym klubom. Jedna z našich najlepších komédií má aj hviezdne obsadenie, popri skvelom Františkovi Dibarborovi vo filme účinkuje Mária Kráľovičová, tá je spolu so Štefanom Kvietikom poslednou žijúcou herečkou tejto nezabudnuteľnej komédie. Vstupné 2 €.

Janais 31. 7.o 19.00 h

  • Pop, šansón, jazz
  • Janais je slovenská skladateľka a interpretka spievajúca v slovenčine, angličtine a francúzštine. Do širšieho povedomia sa na Slovensku dostala najmä vďaka Eurovision Song Contest 2009. Nahrala dva žánrovo pestré albumy Svetaboj (2009) a Eufória (2013) smerujúce od popu cez folk, šansón, jazz až k electroswingu. A keďže sme u nás verní farebným, živým a hravým vystúpeniam , Janais so svojou kapelou ponúkne energický koncert v štýle ZAZ či Mumford & Sons, spestrený zvukom melodiky a kontrabasu. Vstupné 5 €.

Sudca 31. 7. o 21.00 h

  • Dráma, USA 2014, 141 minút
  • Vynikajúce herecké výkony a silný príbeh priniesli tento film do ponuky Leta na hrade 2015. Robert Downey Jr. tu stvárňuje významného mestského právnika Hanka Palmera. Po smrti matky sa vracia do svojho rodného domu k otcovi, s ktorým neudržiava kontakt. Otec, vážený sudca malého mesta Joseph Palmer (Robert Duvall), je však náhle podozrivý z vraždy. Dokáže tento stratený syn obhájiť otcovu česť a nájsť tak cestu späť?

Príbeh Márie 7.8.o 21.00 h

  • Životopisný, Francúzsko 2014, 95 minút
  • Výborný, no u nás nedocenený film, v tomto roku nesmie v Gotickej priekope chýbať. Marie, postihnutá slepotou a hluchotou, je odsúdená na život v tichu a tme. Rehoľníčka Marguerite si zaumieni za každú cenu vyviesť Marie zo samoty. Film je vo všetkých smeroch presvedčivý so strhujúcimi výkonmi hlavných predstaviteliek. Príbeh Marie si zaslúži byť videný a počutý nie len pre silu informačnej hodnoty, ale predovšetkým pre citlivý prienik do priateľstva, ktoré dokáže preniesť hory. Vstupné 2 €.

Katarzia 14.8. o 19.00 h

  • Autorský girl folk rap po slovensky
  • Katarziu, ako veríme, nie je potrebné zvlášť predstavovať. Katarína Kubošiová, autorka skladieb a textov spieva a hrá na gitare. Je poetkou, prenášajúcou svoje básne do hudby. Hovorí o problémoch vzťahov, zamýšľa sa nad sebou a svojim životom, vývojom, chybami. Za svoju iskrivo-nevšednú tvorbu zbiera ocenenia na rôznych hudobných fórach. Popri vydanom CD albume prináša nové skladby, ktoré zatiaľ máte možnosť počuť jedine na živých koncertoch. Pochádza z Nitry a my sme veľmi radi, že jej jediný nitriansky koncert bude podtrhnutý atmosférou večerného hradu. Vstupné 5 €.

Boxer a smrť 14. 8. o 21.00 h

  • Dráma, Československo, 1962, 102 minút
  • Rok 2015 je i okrúhlym výročím konca 2. svetovej vojny, na čo nezabúdame ani v rámci tohtoročného filmového výberu. Zvolili sme výnimočnú filmovú klasiku vychádzajúcu z reálnych spomienok väzňa Tadeusza Borowského na zápasy v Osvienčime. Film, ktorý podľa nich vznikol, je oveľa viac ako rekonštrukcia hrôzostrašnej reality. Je obrovským pripomenutím absurdity vraždenia a zvrátených zábav veliteľov v koncentračných táboroch. Vstupné 2 €.

Komorný orchester ZOE 21.8. o 19.00 h

  • Klasická hudba
  • Pomenovanie ZOE je gréckeho pôvodu a znamená večný život. Takýto názov si v roku 2008 vybralo pre svoje pôsobenie teleso mladých profesionálnych hudobníkov. Koncertovali a koncertujú na prestýžnych hudobných festivaloch, čo je zárukou kvality ich vystúpenia. Ako repertoár pre tento večer zvolili známe melódie, ktoré sa výborne hodia do priestorov hradných múrov. D.Sostakovic: Komorná symfónia, A. Piazzolla, J. Calandrelli: Tango rembrances pre cello a bandoneón A. Piazzolla: 5 tango sensations pre bandoneón a sláčiky. Vstupné 2 €.

Jana Eyrová 21. 8. o 21.00 h

  • Romantický, Dráma, Veľká Británia/USA 2011, 120 minút
  • 19. storočie. Jana Eyrová nečakane utečie z rozľahlého temného panstva Thornfield Hall, kde pracuje ako vychovávateľka malej Adelky. Načo však predstavovať príbeh, ktorý je povinným čítaním v našich školách. Ak si myslíte, že knihu nič nenahradí alebo Vás pri podobných klasických príbehoch už nemôže nič prekvapiť, príďte si pozrieť vynikajúcu adaptáciu klasiky z roku 2011. V našej Gotickej priekope budete mať pociť, že ste súčasťou príbehu. Vstupné 2 €.

Ružové sny 28.8. o 21.00 h

  • Komédia, Československo 1976, 81 minút
  • Posledný termín a posledná šanca pre film, ktorý sa nám doposiaľ nikdy nepodarilo odpremietať. Lyrická tragikomédia o láske dedinského poštára Jakuba a Rómky Jolanky si podmaňuje divákov už niekoľko desiatok rokov.„Rómeo a Júlia“ na dedine bez tragického vyvrcholenia, pričom znepriatelené veronské rody nahradila nevraživosť domácich vidieckych komunít – „bielych“ a Rómov. Hravé, láskavé a vtipné rozprávanie o jednej nežnej láske bude tak vynikajúcou bodkou za letom. Vstupné 2 €.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM