Tímea Kamenická Samospráva

Neustály problém s odpadom: Najväčšia čierna skládka je odstránená!

Mesto dostalo finančné prostriedky z Environmentálneho fondu. Pustilo sa do odstraňovania čiernych skládok. S prácami je už približne v polovici.

Ilustračný obrázok k článku Neustály problém s odpadom: Najväčšia čierna skládka je odstránená!
Zdroj: Dnes24.sk

Každý rok vynakladá mesto sumu približne 30–35 000 eur na likvidáciu čiernych skládok. Vždy je to zápas s tými istými lokalitami. Napriek tomu, že mesto vybudovalo päť zberných dvorov, čierne skládky sa opakovane objavujú.

Pomoc z Environmentálneho fondu

V roku 2015 malo mesto možnosť požiadať o finančné prostriedky z envirofondov, tak ako mnoho miest a obcí Slovenskej republiky. Nitra nahlásila zhruba 16 skládok, na ktorých odstránenie sa odhaduje asi 170 000 eur. Nebolo vyhovené v celej miere, avšak väčšinu prostriedkov sa podarilo získať. „Envirofond nám poskytol finančné prostriedky na šesť pomerne veľkých skládok, na ktoré je vyčlenených zhruba 11 500 eur s tým, že mesto v rámci projektu zhruba 5% dopláca,“ informuje vedúci odboru komunálnych činností a životného prostredia Pavol Jakubčin.

Práce približne v polovici

Povinnosť odstrániť skládky je do konca novembra, mesto už je približne v polovici odstraňovania. Najväčšia skládka na Súľovskej ulici už bola ostránená. Niektoré z ďalších skládok sa budú odstraňovať ešte do konca tohto roku, niektoré budúci rok. Na skládkach sú rôzne druhy odpadu, ktorých likvidáciu zabepzpečujú Nitrianske komunálne služby. Napriek tomu, že nie všetky skládky sú na území mesta, mesto za ne zodpovedá a v prípade, že sa nenájde ich pôvodca, musí ich odstrániť.

Zvýšenie monitorovania lokalít a fotopasce

Všetky skládky sú potvrdené okresným úradom a fotografujú sa pred a po odstránení odpadu. Mesto chystá aj prevenciu vzniku opätovných skládok. „Po skončení budeme na každé miesto inštalovať tabule zo zákazom vývozu odpadu alebo ukladania odpadu s tým, že mestská polícia zvýši monitorovanie týchto lokalít a budú inštalované v rámci možností aj fotopasce, ktoré by mali usvedčiť páchateľov,“ hovorí Pavol Jakubčin.

Fotografie pred a po odstránení jednej zo skládok si môžete pozrieť vo fotogalérii.

Foto: Nitrianske komunálne služby

Neustály problém s odpadom: Vďaka envirofondu mesto odstraňuje čierne skládky!
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM