Veronika Kalinová Rôzne

Neružové zistenia o chrípke v našom kraji: Chorých bolo viac, 1 žena aj zomrela

Lekári v našom kraji zaznamenali 265 136 prípadov ARO, z toho 40 585 bolo chrípke podobných ochorení. Je to o 180-tisíc prípadov viac ako v minulej sezóne. Tohtoročná chrípková sezóna bola závažnejšia ako uplynulá.

Ilustračný obrázok k článku Neružové zistenia o chrípke v našom kraji: Chorých bolo viac, 1 žena aj zomrela
Zdroj: Webnoviny.sk

Ochorenia dosiahli prvý vrchol pred Vianocami, potom prišlo k poklesu počas Vianoc aj v súvislosti so školskými prázdninami, následne chorobnosť narastala. Od prvého januárového týždňa chorobnosť vzrástla až o 110 % oproti predchádzajúcemu týždňu. Svoj vrchol dosiahla koncom januára a začiatkom februára, kde sa čísla vyšplhali až na takmer 20-tisíc chorých za týždeň.

V našom kraji umrela na SARI 1 žena

„Za celé Slovensko je dosiaľ nahlásených 244 takých ochorení SARI (ťažké akútne respiračné ochorenie), ktoré sú sprevádzané dušnosťou, pacient musí vyhľadať lekársku pomoc, je odkázaný na umelú pľúcnu ventiláciu, alebo minimálne na saturáciu kyslíkom. V minulej sezóne bolo takýchto prípadov hlásených len 41,“ povedala doktorka Mária Avdičová, vedúca Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Podrobná analýza ukázala, že v Nitrianskom kraji boli zaznamenané iba 4 prípady SARI, z ktorých len jedno končilo úmrtím. Išlo o 83-ročnú ženu z okresu Zlaté Moravce.

Na Slovensku navštívilo lekára 226 126 pacientov s chrípkou a 1 698 923 ľudí s akútnym respiračným ochorením, čo je o 17,5 % viac ako v predchádzajúcej sezóne. Epidemiológovia preto konštatujú, že tohtoročná chrípková sezóna bola závažnejšia ako uplynulá.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM