Tímea Kamenická Kultúra Kultúra

Nepál, Mexico aj najvyššie hory sveta: Festival Vysoké Hory Nitra opäť prilákal ľudí z celého Slovenska

Víkend priniesol aj do nášho mesta mnoho zaujímavých podujatí. Veľkou udalosťou bol festival Vysoké Hory Nitra. Návštevníkom priblížil rôzne kúty sveta aj Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Nepál, Mexico aj najvyššie hory sveta: Festival Vysoké Hory Nitra opäť prilákal ľudí z celého Slovenska
Zdroj: Dnes24.sk

Sobota 21. novembra 2015 prilákala do Nitry priaznivcov cestovania, horolezectva aj extrémnych športov. Konal sa totiž jubilejný 10. ročník obľúbeného podujatia, festivalu Vysoké Hory Nitra. Medzi hosťami, ktorí návštevníkom predstavili svoje filmy či prezentácie z ciest, boli stálice festivalu, ale aj nové tváre. Významným hosťom tohto ročníka bol známy horolezec Piotr Pustelnik z Poľska.

Na začiatku festivalu predniesol príhovor primátor mesta Nitra a následne organizátori, Nitriansky horský spolok, predstavili svoju činnosť. Po otvorení sa začala hlavná časť festivalu, a teda premietanie filmov a prezentácií.

Rôzne kúty sveta aj Slovenska

Vďaka vášnivým cestovateľom a športovcom sa návštevníci zrazu ocitli pri najväčšom talianskom jazere Lago di Garda a sledovali možnosti jeho cyklotrás, sledovali jazdu na motocykloch naprieč Mexikom, dozvedeli sa čosi o prechode cez Pyreneje, pozorovali kajakovanie na divokých nórskych riekach, spoznávali vzdialený Nepál, ale aj krásne kúty našej krajiny. Predstavená bola Nízkotatranský stíhačka, čo je náročný 100 km beh hrebeňom Nízkych Tatier aj bláznivý canyoning.

Cesta k najvyšším horám sveta

Lákadlom a akýmsi vrcholom prezentácií bolo vystúpenie poľského horolezca Piotra Pustelnika, ktorý priblížil svoj horolezecký život a opísal cesty ku všetkým štrnástim osemtisícovkám. Nasledovala beseda, v ktorej sa ho diváci mohli spýtať na čokoľvek. Podobne vyspovedaný bol aj Tomáš Hulík z Bratislavy, známy slovenský prírodovedec, dokumentarista a fotograf, ktorý divákom predstavil svoj film s názvom Divoké Slovensko.

Dobrodružstvo Paľa Barabáša

Bodkou za celým podujatím bol nový film Paľa Barabáša s názvom Suri. V ňom zobrazil cestu po africkej rieke ktorá ho zaviedla k unikátnemu prírodnému kmeňu Surmov. Film priblížil ich život, tradície aj civilizačný tlak, ktorý naň etiópska vláda vyvíja.

Sprievodné podujatia

Okrem premietania si návštevníci mohli pozrieť výstavu fotografií, ale aj zakúpiť rôzne darčekové predmety festivalu, DVD nosiče či knihy. Ako každý rok, ani teraz nesmela chýbať tombola. Súčasťou programu bola aj tichá spomienka na tých, ktorí zomreli v horách.

Ocenenia festivalu

Každý rok môžu diváci spomedzi premietnutých filmov a prezentácií vybrať jeden, ktorý získa Cenu diváka. Tento rok si ju odniesol Tomáš Hulík so svojím filmom Divoké Slovensko. Cenu Grand Prix organizátori udelili Piotrovi Pustelnikovi a Cena poroty v kategórii fotografia bola za kolekciu fotografií udelená Jozefovi Sádeckému.

Opäť preplnená sála

Návštevnosť festivalu býva každý rok vysoká, takže ani teraz neboli organizátori prekvapení. Veľká sála Mestského úradu v Nitre bola úplne plná. Podľa slov organizátorov, festival navštívilo asi 600 až 800 ľudí, nielen z Nitry. „Posledné roky k nám prichádzajú návštevníci nielen z Nitry a okolia, z kraja, ale i zo vzdialenejších regiónov, v podstate z celého Slovenska. Zaujímavosťou je, že sme mali tento rok avizovanú návštevu až z Plzne," hovorí PR manažér festivalu Radovan Baláž.

O tom, že festival ľudí zaujal svedčia aj vyjadrenia samotných návštevníkov.

„Som tu už šiesty rok a vždy sa sem rád vraciam. Najmä kvôli zaujímavým hosťom, ktorí predstavujú neskutočné veci. Z každého ročníka odchádzam s obrovskou chuťou cestovať,“ vyjadril sa Peťo z Nitry.

„Teraz som tu prvý krát, ale zaujal ma Miro Dušek a jeho expedícia do kaňonov a teraz Barabášov film. Dobrý bol aj poľský horolezec,“ povedal Miroslav z Pezinka.

„Ja som sa festivalu zúčastnila prvý krát, ale musím povedať, že je na vysokej úrovni. Zaujal ma Piotr Pustelnik, pretože o svojich zážitkoch a skúsenostiach hovoril vtipne a zaujímavo. Výborný bol aj krátky film o Slovensku s názvom Somewhere in Slovakia a tiež dokument o Mexiku,“ opísala svoje dojmy Jana, ktorá na festival pricestovala zo stredného Slovenska.

Ako to na festivale vyzeralo si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Nepál, Mexico aj najvyššie hory sveta: Festival Vysoké Hory Nitra opäť prilákal
10
Galéria
Foto: Tímea Kamenická / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM