Lucia Lauková Samospráva

Nedoplatky za komunálny odpad: Dlhom sa budú zaoberať mestskí poslanci

Dlžníci nezaplatili mestu Nitra takmer 1,5 milióna eur za komunálny odpad. Dlhom sa budú zaoberať poslanci na najbližšom mestskom zastupiteľstve.

Ilustračný obrázok k článku Nedoplatky za komunálny odpad: Dlhom sa budú zaoberať mestskí poslanci
Foto: Rastislav Búgel

Takmer 12 000 fyzických osôb a podnikateľských subjektov dlhovalo ku koncu minulého roka mestu Nitra sumu 1,467 milióna eur na poplatkoch za komunálny odpad.

Daňoví neplatiči

Na vytváraní dlhu sa podľa správy, ktorou sa budú zaoberať mestskí poslanci na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva, podieľajú aj bezdomovci či ľudia s trvalým pobytom v meste Nitra, ktorých počet sa každoročne zvyšuje. V súčasnosti ich počet predstavuje 1285 dlžníkov s objemom nedoplatkov 220 000 eur. Ďalšiu skupinu tvoria občania Nitry, ktorí sa dlhodobo zdržiavajú v zahraničí, nepreberajú si zásielky a neplnia si svoju povinnosť uhradiť daň. Na zvyšovaní daňových nedoplatkov sa podieľajú vo veľkej miere aj občania rómskeho pôvodu, u ktorých je dlhoročne zlá platobná disciplína.

Mesto Nitra bude aj v tomto roku monitorovať stav daňových nedoplatkov a následne sa zameria na včasné odstúpenie vzniknutých pohľadávok na vymáhanie a bezodkladne vykoná úkony smerujúce k dosiahnutiu čo najvyššej efektivity pre ďalšie zvyšovanie objemu uhradených pohľadávok.

Exekučný poriadok

Nová právna úprava exekučného poriadku, ktorá nadobudne účinnosť od 1. apríla tohto roka, bude zavádzať nové pravidlá vedenia exekučného konania. Medzi najzásadnejšie patrí zavedenie jedného kauzálne príslušného súdu a náhodný výber exekútorov, čo spôsobí rozdelenie návrhov medzi viacerých súdnych exekútorov. „Do akej miery ovplyvní doterajšiu činnosť mesta uvedená zmena v zákone, nie je možné predčasne posúdiť. Mesto bude v rámci svojich možností i naďalej vykonávať svoje úkony v súlade s novou právnou úpravou tak, aby mal čo najmenší dopad na plynulý chod vymáhania pohľadávok,“ uviedli zástupcovia mesta Nitra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM