Lucia Lauková Správy

Neďaleko Nitry stojí najstarší zachovaný kostol: Prežil aj Veľkú Moravu

Najstaršie chrámy, ktoré si ešte pamätajú obdobie Veľkej Moravy, sa nachádzajú neďaleko Nitry. Posledný prieskum označil, ktorý z nich je najstarší.

Ilustračný obrázok k článku Neďaleko Nitry stojí najstarší zachovaný kostol: Prežil aj Veľkú Moravu
Zdroj: TASR

Najstaršie kresťanské kostoly na Slovensku, jednoduché románske rotundy i veľké chrámové komplexy ponúka záujemcom o sakrálnu architektúru Nitriansky kraj. Tie najstaršie chrámy, ktoré si ešte pamätajú obdobie Veľkej Moravy, sa nachádzajú neďaleko Nitry.

Najstarší na Slovensku

Podľa slov historika a autora projektu zameraného na spoznávanie sakrálnych pamiatok v Nitrianskom kraji Daniela Balka je možné z posledných archeologických a historických výskumov považovať za najstarší stojaci kostol na území Slovenska chrám v Kostoľanoch pod Tribečom. „Po poslednom prieskume, keď sa išlo až k tým úplne pôvodným nálezom a freskám, sa hovorí o datovaní do 8. až 9. storočia. Čiže môžeme ho považovať za najstarší. Z veľkomoravského obdobia okrem toho pochádza aj Rotunda svätého Juraja v Nitrianskej Blatnici,“ uviedol Balko.

Najkrajší kostolík

Mnohé vzácne sakrálne pamiatky si podľa jeho slov dodnes zachovali svoju pôvodnú krásu a okrem milovníkov histórie lákajú aj turistov. Za jeden z najkrajších je často považovaný románsky kostolík svätého Michala Archanjela stojaci na skale nad Dražovcami, ktoré sú okrajovou časťou Nitry. „Mimoriadne krásny je však aj menej známy kostolík v obci Sazdice. Bol postavený v 12. až v 13. storočí. Najzaujímavejšie je však to, že sa pri rekonštrukcii pôvodných fresiek zachovali nádherné maľby zo 14. storočia. Podľa štýlu sa predpokladá, že ich maľovali členovia talianskej školy známeho maliara Giotta. Fresky sa do veľkej miery podarilo zrekonštruovať a sú veľmi dobre viditeľné,“ povedal Balko.

Sakrálne pamiatky

Nevšedný komplex predstavuje podľa jeho slov aj súbor sakrálnych pamiatok v Bíni, kde sa nachádza románska rotunda i gotický chrám. „A ten pôsobí naozaj veľmi monumentálne. Má v sebe ducha tých klasických francúzskych alebo nemeckých stavieb. V tejto súvislosti nesmieme zabudnúť ani na Hronský Beňadik, ktorý leží tesne za hranicou Nitrianskeho kraja. Momentálne sa rekonštruuje a určite stojí za návštevu, pretože aj v tomto prípade ide o nádhernú monumentálnu stavbu, veľmi pôsobivo postavenú na skale,“ skonštatoval Balko.

Turistická cyklotrasa

Ako pripomenul, vzácnych starobylých sakrálnych pamiatok je v Nitrianskom kraji veľmi veľa. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo v roku 2012 vznikol projekt, v rámci ktorého bola vytvorená mapa s vyznačenou turistickou cyklotrasou spájajúcou tie najzaujímavejšie a najkrajšie kostoly. „Je ich naozaj veľa. Napríklad tie románske a zachované sú v okolí Nitry v Kolíňanoch a v Dolných Obdokovciach, ale aj v Leviciach v Kalinčiakove, kde je dodnes zachovaný veľmi krásny kostol s kamennou architektúrou na vonkajšej aj vnútornej strane. Zaujímavý je aj kostol v Pastovciach, na ktorom je veľmi dobre vidno zachovanú pôvodnú románsku časť. No a samozrejme, do tohto obdobia spadá aj začiatok výstavby väčšieho komplexu v Diakovciach,“ dodal Balko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM