Lucia Lauková Správy

Nedajte sa napáliť: Na internete sa objavili podvodné ponuky práce v Rakúsku

Polícia po dlhšej odmlke opätovne zaznamenala prípady, kedy sa slovenskí občania stali obeťami podvodného sprostredkovania práce v Rakúsku. Podvodníci to skúšajú na známych webstránkach.

Ilustračný obrázok k článku Nedajte sa napáliť: Na internete sa objavili podvodné ponuky práce v Rakúsku
Zdroj: TASR

Polícia upozorňuje na podvodné ponuky na práce v Rakúsku. Informuje o tom na svojej facebookovej stránke. „V predchádzajúcom období sa niektorí slovenskí občania stali obeťami podvodného sprostredkovania práce v Rakúsku. Vďaka intenzívnej spolupráce rakúskej polície s policajným pridelencom v Rakúsku boli páchatelia identifikovaní a v auguste 2017 aj vo Viedni odsúdení,“ uvádza polícia.

Prácu ponúkajú opäť

Strážcovia zákona tvrdia, že po dlhšej odmlke opätovne zaznamenali podobné prípady.*** „Pracovná ponuka je zverejnená na internete na slovenských webstránkach napr. www.bazac.sk, www.bazos.sk. Ide o rôzne nekvalifikované pracovné pozície v skladoch spravidla vo Viedni alebo blízkom okolí. Nie je požadovaná znalosť nemčiny,“*** informuje polícia.

Peniaze za ubytovanie

Dopĺňa, že prvý kontakt prebieha zväčša s česky hovoriacim človekom z českého telefónneho čísla, ktorý so záujemcami o prácu dohodne všetky podmienky a dohodnú si stretnutie v Rakúsku v ubytovacom zariadení, ktorého názov a adresu im pošle v SMS správe. „V hoteli ich následne kontaktuje muž, ktorý sa vydáva za spolupracovníka človeka, ktorý im sprostredkoval prácu, dá poškodeným podpísať „pochybné“ zmluvy, zoberie od ich peniaze na ubytovanie vo výške 300–400 eur a dá im adresu, kde sa majú na druhý deň hlásiť,“ konštatuje polícia.

Bez ubytovania aj bez práce

Ráno však poškodení zistia, že hotel je zaplatený iba na jednu noc. Po príchode na miesto výkonu práce ich tam nikto nečaká, nikto o nich nevie a telefónne číslo sprostredkovateľa je nedostupné.

„Upozorňujeme občanov, aby si v prípade záujmu o prácu v zahraničí vždy dôsledne preverili vierohodnosť ponuky, totožnosť osôb, ktoré zamestnanie ponúkajú a v prípade akýchkoľvek pochybností nepodpisovali pracovné zmluvy a neuhrádzali požadované poplatky. Svoje peniaze už väčšinou nedostanú späť,“ varujú strážcovia zákona.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM