Lucia Lauková Rôzne

Nebeské divadlo sme sledovali aj v Nitre: Pozrite si FOTO z pozorovania prechodu Merkúra popred slnečný disk

V nitrianskej hvezdárni sme mohli pozorovať na vlastné oči nevšedný úkaz. Nebeské divadlo je už minulosťou, ostalo však zachytené na fotografiách.

Ilustračný obrázok k článku Nebeské divadlo sme sledovali aj v Nitre: Pozrite si FOTO z pozorovania prechodu Merkúra popred slnečný disk
Zdroj: Astronómia v Nitre

Pôsobivý úkaz, o ktorý sa postarala planéta Merkúr si nenechala ujsť ani široká verejnosť z nášho mesta. Jedinečné pohľady na vesmírne divadlo sme si mohli vychutnať vo Hvezdárni v Nitre. Vidieť takéto momenty naživo je určite neopakovateľný zážitok. Nakoniec však pozorovateľom z neho trochu ukrojilo počasie.

Museli zatvoriť kupolu

Na pozorovanie, ktoré sprevádzal Juraj Pecháč, člen MO Slovenského zväzu astronómov, prišlo priebežne asi 25 až 30 návštevníkov. „Nakoľko sa nám počasie začalo postupne zhoršovať, tak najviac šťastia mali práve tí, ktorí prišli medzi prvými, tade hneď po 13 hod, vtedy sa dalo pozorovať úplne plynulo,“ povedal Juraj Pecháč.

Podľa jeho slov sa počasie zhoršilo približne o 15:00 hodine natoľko, že museli zatvoriť kupolu. Aj keď niektorí návštevníci dúfali v zlepšenie počasia, ani po hodinách čakania sa neumúdrilo. Fotografie zachytávajúce tento úkaz sú možno o to hodnotnejšie.„Prechod Merkúra popred Slniečko bol skrášlený aj peknými skupinami slnečných škvŕn, ktoré sú vidieť aj na fotografiách, čo sú chladnejšie miesta na povrchu Slniečka a nie sú to stále útvary, vznikajú a zanikajú,“ uviedol Juraj Pecháč.

Metódy pozorovania

Ako ďalej uviedol, pozorovanie prechodu Merkúra či Venuše, alebo spomínaných slnečných škvŕn a čiastočných zatmení Slnka je možné iba ďalekohľadom, ktorý je na to upravený a prispôsobený. Jednou z možností je pozorovanie objektívovým slnečným filtrom. „Druhá metóda je takzvaná projekčná, kedy sa cez ďalekohľad premieta obraz Slnka na bielu plochu (papier) aj s jeho dianím na povrchu, veľkosť premietaného slnečného kotúča býva 12,5 cm alebo 25 cm a je tam potom vidieť slnečné škvrny ale aj kotúčiky prechádzajúcich planét či fázy čiastočného zatmenia Slnka,“ dodal Juraj Pecháč. Výhodou tohto spôsobu je bezpečnosť a aj fakt, že úkaz môžu súčasne vidieť viacerí pozorovatelia. „V žiadnom prípade nie je možné sa pozerať do Slnka priamo ďalekohľadom, nakoľko by sme si trvalo poškodili zrak, prakticky oslepli, iba spomínanými metódami,“ varoval Juraj Pecháč.

Ako vyzeral prechod planéty Merkúr popred slnečný disk si môžete pozrieť na fotografiách, ktoré vyhotovil Roman Vaňúr 9. mája vo Hvezdárni v Nitre. Úžasné zábery zverejnili na FB stránke Astronómia v Nitre

Ako sme informovali v článku o tohtoročnom vesmírnom divadle, ďalší od nás čiastočne pozorovateľný úkaz nastane 11. novembra 2019. Najbližší celý prechod Merkúra budeme môcť pozorovať 13. novembra 2032.

Pozrite si fotografie z pozorovania vesmírneho úkazu v priloženej galérii!

FOTO: Nebeské divadlo sme sledovali aj v Nitre, pozrite si zábery z pozorovania
7
Galéria
Zdroj: Astronómia v Nitre
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM