Lucia Lauková Samospráva

Navrhovaná cyklotrasa: Odstrániť by mali prekážajúce stĺpy a vybudovať cykloprechod

Novej cyklotrase by už v ceste nemali stáť ani drevenné stĺpy telefónneho vedenia. Vybudovať by sa mal aj nový cykloprechod.

Ilustračný obrázok k článku Navrhovaná cyklotrasa: Odstrániť by mali prekážajúce stĺpy a vybudovať cykloprechod
Zdroj: Dnes24.sk

Stavebný úrad zverejnil na oficiálnom webe mesta Nitra oznámenie o zahájení územného konania – Cyklotrasa Chrenová I. etapa. Navrhovaná cyklotrasa by mala viesť pozdĺž západnej strany Akademickej ulice, v úseku od Triedy A. Hlinku smerom k potoku Selenec. Dotknuté orgány budú návrh prerokovávať 15. marca.

Rozmery cyklotrasy

Ako sa uvádza v nárvhu, celková dĺžka trasy by mala byť 934,5 m a šírka jazdných pruhov 2 × 1,25 m. Šírka chodníkna by mala byť 1,5 m. Kvôli miestnym podmienka by mal byť zúžený zúžený 1 m.„Pre nadväznosť na cyklotrasu za ulicou Trieda A. Hlinku dôjde ku zriadeniu samostatného prechodu pre cyklistov v šírke cyklotrasy touto ulicou a posunu prechodu pre chodcov. Zároveň dôjde ku úprave deliaceho ostrovčeka.Kon­štrukčná hrúbka cyklotrasy je 270 mm, povrch – asfaltový kryt červenej farby,“ píše sa v návrhu cyklotrasy.

Nové osvetlenie

Návrh ďalej počíta aj s výmenou osvetlenia pôvodného chodníka pozdĺž rieky Nitra. To by mali nahradiť 11 novými 70 W svietidlami , ktoré umiestnia na 5 m oceľové stožiare v dĺžke trasy vedenia 420 m. „Súčasťou stavby je demontáž 13 ks parkových stožiarov, ich svietidiel, stožiarových svorkovníc a betónových základov; demontáž káblov bude len v miestach, kde budú odkopané pri nových zemných prácach,“ uvádza sa v návrhu.

Nahradia vzdušné vedenie

Prekážkou by nemali byť ani telefónne stĺpy, ktoré stoja v trase navhovaného cyklo chodníka. „Vzdušné vedenie bude preložené do nekolidujúcej trasy prostredníctvom zemného kábla. Dĺžka novej káblovej trasy TF vedenia je 42 m.Na začiatku úseku v km 0,866 je navrhnutý nový drevený pätkovaný stĺp,“ obsahuje návrh.

Pribudne cykloprechod

Kedže cyklotrasa by mala prechádzať frekventovanou križovatkou Trieda A. Hlinku – Akademická – ul. Slančíkovej, nebude stačiť iba dopravné znaženie. „Na tejto križovatke sa vybuduje cykloprechod cez ulicu Trieda A. Hlinku, zariadenie cestnej dopravnej signalizácie je nutné upraviť. Na križovatke bude vymenený existujúci radič CDS za nový, pôvodné žiarovkové návestidlá sa vymenia za nové LED návestidlá s bezpečným 40V napájaním. Na križovatke sú osadené stožiare CDS, ktoré sa doplnia o jeden sadový stožiar,“ uvádza sa v návrhu.

Foto: ilustračné

Navrhovaná cyklotrasa: Odstrániť by mali prekážajúce stĺpy a vybudovať cykloprec
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM