Lucia Lauková Kultúra

Našli mimoriadne dokumenty Nitry staré stovky rokov: Obsah nepoznajú ani historici

Ide o doteraz neznáme písomnosti mesta Nitry, o ktorých sa mylne 70 rokov tvrdilo, že boli zničené. Pozrieť si ich bude môcť aj verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Našli mimoriadne dokumenty Nitry staré stovky rokov: Obsah nepoznajú ani historici
Zdroj: TASR

Štátny archív v Ivanke pri Nitre prvýkrát v histórii odprezentuje archívne dokumenty mimoriadnej výpovednej hodnoty mesta Nitra od roku 1632. Medzi dokumentmi budú originál odpisu mestských privilégií, mestských zápisníc od konca 17. storočia, pozemkových a daňových kníh či kníh evidujúcich kúpu a predaj domov.

Obsah nepoznajú ani historici

„Ide o doteraz neznáme a prvýkrát prezentované písomnosti magistrátu mesta Nitry, o ktorých sa mylne 70 rokov tvrdilo, že boli zničené. Tieto dokumenty doteraz neboli prezentované na verejnosti a ich obsah nepoznajú ani historici, ktorí ich tak nemohli využiť pri výskume dejín Nitry,“ povedal riaditeľ Štátneho archívu v Ivanke pri Nitre Peter Keresteš. Výstava by sa mala uskutočniť pri príležitosti septembrových osláv 770. výročia udelenia mestských výsad kráľom Belom IV. Nitra ich získala ako jedno z prvých miest v našej krajine.

Najstaršia kniha mesta Nitry

Súčasťou osláv by malo byť aj vydanie publikácie Najstaršia kniha mesta Nitry (1671) 1681 – 1693, Pramenná edícia najstaršej úradnej knihy mesta, ktorú pripravuje Keresteš.

Publikácia predstaví najstaršiu zachovanú úradnú knihu Nitry obsahujúcu jedinečné a doposiaľ neznáme fakty z dejín mesta a jeho obyvateľov, o ktorých sa doposiaľ vedelo málo, informovala Ľudmila Synaková z nitrianskeho mestského úradu. Publikácia bude obsahovať aj úvodné štúdie prinášajúce nové informácie z dejín mesta v 16. a 17. storočí, spracované aj na základe údajov publikovanej mestskej knihy a vlastného výskumu.

Nové výskumy

„Ako profesionálny historik a archivár si uvedomujem, že výskum dejín mesta Nitry v 16. – 19. storočí je stále nedostatočne spracovaný a je potrebné iniciovať nové výskumy starších dejín mesta,“ povedal Keresteš.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM