Lenka Káčerová Rôzne

Náš tip na víkend – Kaštieľ Svätý Anton

Pár kilometrov za Banskou Štiavnicou, v obci Svätý Anton sa pod lesom nachádza barokovo-klasicistický kaštieľ s rozsiahlym anglickým parkom. Traduje sa o ňom, že stavba symbolizuje kalendárny rok: má 4 brány (ročné obdobia), 12 komínov (mesiace), 52

Stavba bola postavená v roku 1744–1750. Vo vnútri kaštieľa sa nachádza jedinečná poľovnícka expozícia. Kaštieľ obývali rody Koháryovcov (obývali ho do začiatku 19. storočia) a Coburgovcov (1826–1944), v oboch boli vášniví poľovníci a milovníci prírody. Samotnú expozíciu tvorí 12 miestností, v ktorých sa nachádzajú zbrane, strelivo, kuše, balistre… Ďalej expozícia zahŕňa sokoliarstvo, kynológiu či rybárstvo. O naozajstnej poľovníckej vášni svedčí aj stovka trofejí v priestoroch chodieb. Umeleckohistorická expozícia je umiestnená na prvom poschodí kaštieľa, kde sa zachovali interiéry miestností z 18. a 19. storočia, je teda dobovým obrazom o bývaní šľachty. Pozornosť pútajú tapety, obrazy, nábytok, ale aj iné zariadenie. Nábytok v zlatom salóne je napríklad ozdobený 24 karátovým zlatom a je vyrobený vo Francúzsku v štýle Ľudovíta XVI. Bol svadobným darom Márie Terézie najmladšej dcére Márii Antoinette. V prijímacom salóne dominujú benátske zrkadlá, ktoré opriada stará legenda. Ak sa do neho pozrú dámy, do roka opeknejú, ak sa pozrú páni, narastú im oslie uši. Čínsky salón je zase dôkazom zberateľstva majiteľov kaštieľa. Nachádzajú sa v ňom napríklad porcelánové vázy, pokladničky či súdky, ktoré slúžili na vyhrievanie najmä pre dámy. Výmaľba stien v hudobnom salóne by vám zase mala evokovať, že sedíte v altánku a nad vami je krásna modrá obloha. Celkovo je z 52 miestností v kaštieli sprístupnených 24 a každá môže zaujať návštevníkov niečím iným. Súčasťou prehliadky je aj kaplnka, ktorej výzdoba bola vyhotovená začiatkom 50. rokov 18. storočia banskoštiavnickým maliarom rakúskeho pôvodu Antonom Schmidtom. Pri jemnom čistení fresiek v kaplnke v roku 2002 (maľby dodnes neboli vôbec reštaurované) v nej objavili mumifikované srdce. Nevie sa, či srdce bolo ľudské alebo zvieracie alebo prečo bolo uložené v kaplnke. Bolo však vrátené na miesto, kde sa našlo. V kaplnke uvidíte len fotografiu. Kaštieľ obklopuje historický park (5 ha) a lesopark (25 ha) so vzácnymi stromami z 18. storočia. Až do roku 1995 bol jeho dominantou viac ako storočný sekvojovec mamutí, ktorý zasadil Filip Coburg 19. júla 1878 pri príležitosti narodenia svojho syna Leopolda. Začiatkom 90. rokov 20. stor. bol sekvojovec pravdepodobne zasiahnutý bleskom. Napriek mnohým pokusom nakoniec vyschol a v roku 1995 bol spílený. Dnes v parku úspešne rastie jeho nástupca a prierez jeho kmeňa môžete vidieť aj v kaštieli. Ako múzeum slúži kaštieľ od roku 1962, jeho posledným obyvateľom bol bulharský cár Ferdinand Coburg, ktorý má v ňom svoj vlastný bulharský salón. Od roku 1985 je celý areál kaštieľa vo Svätom Antone vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku.

Latinský nápis pri slnečných hodinách v tympanone kaštieľa nám pripomína pominuteľnosť času: „Hodiny idú a pôjdu hoci nemajú nohy ani krok. Jedna raz však príde a povie Ti odíď.“ Generácie Koháryovcov a Coburgovcov sa vystriedali v kaštieli vo Svätom Antone a ich životné osudy a príbehy pretrvávajú dodnes. Nápis hovorí aj o tom, že bohatstvo nadobudnuté počas života si aj tak nemôžme vziať so sebou na druhý svet.

Praktické informácie ako otváracie hodiny a vstupné, nájdete v galérii. Ak vás Múzeum vo Svätom Antone zaujalo, pozrite si niekoľko miestností aj vo virtuálnej prehliadke:

http://www.msa.sk/…a/index.html

Foto: autorka, Múzeum Svätý Anton

Svaty Anton
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM