Rastislav Búgel Samospráva

Nárok na zlacnené cestovné budú mať len obyvatelia mesta

Darcovia krvi, ktorí sú držiteľmi Jánskeho či Kňazovického plakety a nemajú trvalý pobyt v Nitre, už nebudú môcť v tomto meste využívať zľavy pri cestovaní mestskou autobusovou dopravou.

Ilustračný obrázok k článku Nárok na zlacnené cestovné budú mať len obyvatelia mesta

Podľa cenového výmeru schváleného vlani na jar platili seniori nad 70 rokov, telesne a zdravotne ťažko postihnutí ľudia a držitelia plakiet iba evidenčné cestovné jedno euro za pol roka. Vedenie mesta tak chcelo splniť predvolebný sľub, podľa ktorého mali určité skupiny ľudí cestovať za symbolické sumy.

Na radnici až dodatočne zistili, že evidenčné cestovné využíva príliš veľa cestujúcich. „Skutočne sme si to pri schvaľovaní cenového výmeru neustrážili. Takže toto opatrenie sa týkalo každého, kto si v našom meste kúpi čipovú kartu. Využívanie zľavy sme nespárovali s podmienkou trvalého pobytu v Nitre. Zľavy sme tak poskytovali držiteľom plakiet z celého Slovenska, ktorí si kúpili našu čipovú kartu,“ vysvetlil nitriansky viceprimátor Štefan Štefek.

Podľa jeho slov využívali zľavnené cestovné tisícky ľudí, ktorí boli držiteľmi plakiet, avšak neboli obyvateľmi Nitry. „My si darcov krvi veľmi vážime, ale takéto opatrenie skutočne chceme robiť len pre obyvateľov nášho mesta, verím, že to ľudia pochopia,“ skonštatoval Štefek.

Mestskí poslanci už schválili dodatok k cenovému výmeru, podľa ktorého sa budú môcť za evidenčné cestovné voziť iba držitelia plakiet s trvalým pobytom v Nitre. „Platnosť polročných cestovných lístkov zakúpených pred nadobudnutím účinnosti dodatku zostáva nedotknutá,“ uvádza sa v materiáli odsúhlasenom poslancami. Nedotknutá zostáva aj zľava pre seniorov nad 70 rokov a telesne a zdravotne ťažko postihnutých.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM