Rastislav Búgel Správy

Napätá atmosféra v nemocnici: Lekári upozorňujú na zlé pomery na detskej klinike

Viacerí lekári Fakultnej nemocnice v Nitre už dlhší čas upozorňujú na zlé pomery na Klinike novorodencov, detí a dorastu. Má tu panovať napätá atmosféra.

Podľa lekára z kliniky a zároveň predsedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petra Visolajského tu vládne napätá atmosféra, vedenie nemocnice perzekvuje tých, ktorí upozorňujú na problémy a nočné služby nie sú dostatočne zabezpečené. Viackrát sa listom obrátil na ministerstvo zdravotníctva, to však podľa neho "zametá problémy pod koberec“ a situácia zostáva aj dnes nezmenená.

Lekári kontaktovali ministerstvo

"Na list, ktorý sme podpísali štyria lekári z kliniky, nám z ministerstva odpísali, že keďže sme neposlali konkrétne podnety, tak nemajú čo prešetrovať. Obratom sme im poslali konkrétne situácie aj s menami a dátumami, ale na to neodpovedali vôbec,“ povedal Visolajský.

Reakcia však podľa jeho slov nenechala na seba čakať zo strany vedenia nemocnice – štyrom lekárom podpísaným pod listom zobrali osobné príplatky bez uvedenia dôvodu. Lekári tiež dostali nové zmluvy, v ktorých ich nemocnica zaväzuje k mlčanlivosti. S médiami sa preto boja hovoriť. Vedenie nemocnice akékoľvek perzekvovanie lekárov odmieta.

Lekárka upozornila na podozrivé praktiky

Visolajský upozornil ministerstvo na to, že vedenie Fakultnej nemocnice v Nitre podniklo viacero krokov voči lekárke Zuzane Pechočiakovej po tom, čo požiadala o preskúmanie vymazania závažných informácií zo zdravotnej dokumentácie pacienta. Informáciu týkajúcu sa liečby novorodenca zabielila prednostka Kliniky novorodencov, detí a dorastu Alena Ďurišová, ktorá je zároveň námestníčkou riaditeľa. Vedenie nemocnice to nepopiera, tvrdí však, že len opravovala chybu, ktorú urobil jeden z lekárov kliniky.

Popiera medializované informácie

"Pri prvej hospitalizácii v príjmovej dokumentácii lekár nesprávne interpretoval predošlú diagnózu z Detskej fakultnej nemocnice Bratislava. Napísal, že ide o akútnu renálnu insuficienciu navodenú farmakologicky,“ napísal riaditeľ nemocnice Jozef Valocký v stanovisku. Ďurišovú podľa jeho slov upozornili na nepresnosť v diagnóze lekári z kliniky. "Z pracovnej náplne prednostky vyplýva aj kontrola správnosti vedenia zdravotníckej dokumentácie,“ uviedol Valocký. Popiera medializované informácie, že novorodenca liečili v Nitre príliš dlho gentamycínom, následkom čoho mu zlyhali obličky a museli ho previezť do Bratislavy. Prípad prešetruje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Zastali sa jej odbory

Pechočiakovej sa zastal Klub predsedov základných organizácií a výboru LOZ. Ako napísal vo svojom vyjadrení, ako lekárka s tromi atestáciami dostala zákaz pracovať na lôžkovom oddelení a okresali jej ordinačné hodiny na detskej reumatologickej ambulancii, jedinej v Nitrianskom kraji. Odborári hovoria aj o "násilnom vysťahovaní z lekárskej izby v štýle výmeny zámky na dverách“ a odobraní osobného príplatku bez jasného uvedenia dôvodu.

Pechočiakovú chcú nominovať na ocenenie Biela vrana. Valocký reagoval, že Pechočiaková nemala a nemá zákaz vstupu na oddelenie. Prevádzku detskej reumatologickej ambulancie jej upravili z 2,5 dní na dva dni týždenne "vzhľadom k efektivite práce a počtu pacientov.“ Toto opatrenie podľa jeho slov nemá žiaden súvis s korekciou v anamnéze detského pacienta. "Ak by sme chceli dosiahnuť, aby doktorka Pechočiaková nechodila na oddelenie, stanovili by sme päťdňovú ambulantnú dobu na reumatologickej ambulancii,“ povedal Valocký. Zuzana Pechočiaková, sa k téme vyjadrovať nechcela.

Ministerstvo podnety podceňuje

Odborári vyzvali ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, aby sa urýchlene zasadila o nápravu stavu v prípade Pechočiakovej. Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková reagovala, že ministerstvo nemá jediný dôkaz, ktorý by poukazoval na akékoľvek porušenie zákona, prípadne iných predpisov. Regionálna lekárska odborová organizácia podľa jej slov poslala ministerstvu niekoľko podnetov, no boli bez akýchkoľvek relevantných dôkazov. "Nie je pravdou, že pani doktorke ktokoľvek zobral pacientov, prípadne že by jej bol vydaný zákaz vstupu na oddelenie,“ uviedla Čižmáriková koncom minulého týždňa.

Kontrola v nemocnici

Visolajský na ministerstvo poslal aj podnet k nočným pohotovostným službám, ktoré podľa pediatrov z kliniky nie sú dostatočne zabezpečené. Chýbajú atestovaní lekári, služby máva napríklad aj lekár len s 2,5-mesačnou praxou. Rezort pošle do nemocnice kontrolu. Riaditeľ Valocký situáciu vysvetľuje tým, že štyria atestovaní lekári vyjadrili zákonný nesúhlas s výkonom pohotovostných služieb. "V nadväznosti na to muselo vedenie nemocnice prijať do pracovného pomeru na kliniku sedem lekárov. Z nich jedna lekárka má viac ako ročnú prax v odbore,“ uviedol Valocký. Ako ďalej pokračuje, v záujme zabezpečenia nepretržitej zdravotnej starostlivosti v troch prípadoch rozpísali do služby lekára s kratšou ako šesťmesačnou praxou, "no v rámci kliniky slúžia dvaja lekári a ten druhý bol atestovaný, okrem toho bol v príslužbe na pracovisku ďalší lekár s atestáciou“.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM