Monika Földešiová Rôzne

Najväčší dlžníci? Rómovia...

Obyvatelia Nitry dlhujú mestu niekoľko miliónov eur na daniach a poplatkoch. Úradníci sa preto rozhodli proti dlžníkom zakročiť. Okrem toho, že na nich pošlú exekútorov, zverejnia ich mená v médiách.

Obyvatelia Nitry dlhujú na mestských daniach a poplatkoch niekoľko miliónov eur. Magistrát sa teraz rozhodol voči nim zakročiť súdnymi exekúciami a zverejňovaním ich mien v médiách. Pri fyzických osobách sa bude zverejňovať celé meno, adresa a výška dlhu, v prípade právnických osôb názov a sídlo firmy s výškou dlhu. Cieľom je vrátiť ešte tento rok podlžnosti do mestskej kasy. „Keď ľudia nereflektujú na mestské výzvy, exekútor je silnejšia páka. Okrem našich exekútorov sme oslovili aj súdnych,“ informoval prednosta nitrianskej radnice Igor Kršiak. Mesto už podpísalo zmluvu s prvým z nich, ktorý začne vymáhať ucelený balík pohľadávok. Najväčšie nedoplatky majú občania na dani z nehnuteľnosti a na komunálnom odpade. Nedaňové nedoplatky na nájomnom alebo energiách úspešne vymáhajú mestskí exekútori, hovorí Kršiak.

Magistrát už zaslal neplatičom upomienky Kto nezaplatí, v druhej polovici roka 2011 nájde svoje meno v printových médiách, umožňuje to zákon. Podľa Kršiaka to bude možno už od 1. júla. Mnohí neplatiči podľa neho neplatia z pohodlnosti, pretože si myslia, že im nič nehrozí. //„Dúfame, že sa zbadajú už pri exekučných výzvach, aby sa to nehnalo až do predaja nehnuteľností,“ //povedal prednosta.

Dlžníkom najvyššej sumy, cca 3000 eur, je podľa informácií od poslanca MsZ v Nitre Mariána Ivančíka rómsky spoluobčan, pán K. z mestskej časti Drážovce. „Okrem toho, že je neplatičom, ukladá odpad na svojom pozemku, ktorý je za jeho nehnuteľnosťou a za rok dokáže nazbierať 2–3 kontajnery odpadu, čím spôsobuje znečisťovanie ďalším spoluobčanom. Navrhol som exekučné konanie, zo strany mesta už bolo vykonané,“ uviedol Ivančík, ktorý je zároveň poslancom za túto mestskú časť. Pri podaní exekúcie sa zistilo, že ich v tomto konaní „predbehla“ spoločnosť Orange Slovensko kvôli nedoplatku za ich služby. „S podobným charakterom sú v tejto oblasti aj ďalšie domácnosti, ide o oblasť historickej budovy, tzv. Drážovského domčeka, kde prebývajú rómski spoluobčania i bez tunajšieho trvalého pobytu. Okrem nelegálnych skládok vypúšťajú aj odpadovú vodu a exkrementy do ulice,“ dodáva Ivančík.

Zdroj: webnoviny, Nitra24 Video: Nitra24 (zástupkyňa prednostu MsÚ Ivana Buranská o dlžníkoch a zverejňovaní ich mien)

Najväčší dlžníci? Rómovia...
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM