Aktualizované Rastislav Búgel Samospráva

Nájomné byty v Olympii sú obsadené: Mesto hľadá lokality na výstavbu nových

Štartovacie nájomné byty v bývalom hoteli Olympia, ktoré mesto vlani v októbri oficiálne odovzdalo do užívania, sú už obsadené. Mesto hľadá nové lokality na výstavbu ďalších bytov.

Ilustračný obrázok k článku Nájomné byty v Olympii sú obsadené: Mesto hľadá lokality na výstavbu nových
Foto: Rastislav Búgel

Ako uviedol nitriansky primátor Jozef Dvonč, bytová komisia vo februári schvaľovala posledné žiadosti a dnes je nájomníkom pridelených všetkých 56 bytových jednotiek. V bývalom hoteli zriadila radnica po prestavbe jedno a dvojizbové štartovacie byty pre mladých ľudí vo veku od 18 do 34 rokov. Záujem o ne bol veľký aj napriek tomu, že nájomníci môžu v bytovom dome Olympia bývať iba istý čas. „Je to štartovací byt a nikto tu nemôže bývať viac ako desať rokov. To si musia aj tie rodiny aj títo jednotlivci uvedomiť. Po tých desiatich rokoch samozrejme môže zastupiteľstvo zmeniť podmienky, ale nateraz sú stanovené takto,“ pripomenul vlani pri odovzdávaní bytov bývalý viceprimátor Štefan Štefek.

O bývanie v nájomných bytoch je v Nitre dlhodobo veľký záujem. Podľa radnice je momentálne evidovaných približne 250 žiadostí o pridelenie bytu. Mesto už v minulosti odovzdalo do užívania niekoľko stoviek nájomných bytov. Najviac, približne 200, ich bolo postavených na sídlisku Diely. Na Dvorčianskeho ulici zasa vznikli nájomné byty prestavbou bývalej vojenskej slobodárne. Radnica pôvodne plánovala, že vytvorí bytový dom aj prestavbou Hotela Tenis. Zvažovala tiež ponuku súkromnej firmy, ktorá mestu ponúkala Hotel Nitra, v ktorom by mohlo po prestavbe vzniknúť 40 nájomných bytov.

Mestské zastupiteľstvo však tieto zámery neschválilo a vyhodnotilo ich ako nevýhodné. Mesto chcelo tento rok stavať aj v lokalite Viničky. „Projektová dokumentácia je hotová. Vydané je aj stavebné povolenie, v niektorých častiach však už prepadlo, takže by bolo potrebné vykonať úkony k jeho predĺženiu. Ale momentálne je táto akcia zastavená,“ uviedol prednosta mestského úradu Igor Kršiak. "

„Na Viničkách sme nepodpísali zmluvu s firmou, ktorá mala tieto byty stavať, pretože nedodržali stanovený termín,“ povedal o dôvodoch zastavenia projektu Dvonč.

Radnica má podľa jeho slov aj naďalej ambíciu pokračovať vo výstavbe nových bytov. Mestský úrad má už vypracovanú aj štúdiu zameranú na vyhľadávanie vhodných lokalít a pozemkov. Nové byty pre mladé rodiny by mohli podľa Dvonča vzniknúť aj na Krčméryho ulici, kde už stojí dom pre seniorov. Na pozemku sú už vybudované inžinierske siete a je pripravený na ďalšiu výstavbu. „Mohla by to byť ‚dvojička‘ domu pre seniorov, takže by sa iba zopakovalo to, čo tam už máme postavené. Myslím si, že tam by sme vedeli postaviť nové nájomné byty. Mohol by to byť celkom zaujímavý projekt,“ dodal Dvonč.

Foto: ilustračné

Hotel Olympia
5
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM