Rastislav Búgel Kultúra

Najlepšie divadlá krajín V4 v Nitre

Divadelníci z krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa opäť stretnú v nitrianskom Starom divadle Karola Spišáka. Štrnásty ročník prehliadky divadiel a divadelných škôl krajín V4 Stretnutie, Setkání, Spotkanie, Találkozás sa uskutoční v dňoch od 5. do 9. j

Jednotlivé predstavenia budú rozdelené do troch kategórií. Sekcia Nádeje bude platformou pre poslucháčov katedier bábkarskej tvorby vysokých umeleckých škôl a akadémií zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska a Chorvátska. Kategória Možnosti vytvorí priestor pre prezentáciu alternatívnych predstavení a netradičných zoskupení a v sekcii Istoty sa predstavia najlepšie produkcie etablovaných kamenných divadiel krajín V4.

Prvý ročník divadelného festivalu krajín V4 sa v nitrianskom Starom divadle uskutočnil v roku 1999. Autorom myšlienky realizovať takýto festival bol dlhoročný riaditeľ Starého divadla, už zosnulý Karol Spišák. Prví študenti vysokých škôl a akadémií so zameraním na bábkoherectvo sa na festivale zúčastnili v roku 2003. Odvtedy poskytuje festival priestor nielen na nadväzovanie medzinárodných kontaktov, ale aj na inšpiratívnu konfrontáciu medzi profesionálnymi divadlami a umeleckými školami. „Cieľom nesúťažnej prehliadky je vzájomné spoznávanie sa, hľadanie spoločných čŕt i špecifík jednotlivých národných kultúr,“ uviedla dramaturgička nitrianskeho divadla Veronika Gabčíková.

Nitra24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM