Lucia Lauková Kultúra

Najchutnejší festival v Nitre sa blíži: Fiesta pod Zoborom a viac ako 150 špecialít

Chuťové poháriky traste sa! Počas najchutnejšie festivalu v Nitre budete mať možnosť okúsiť tie najlepšie a najnetradičnejšie špeciality.

Ilustračný obrázok k článku Najchutnejší festival v Nitre sa blíži: Fiesta pod Zoborom a viac ako 150 špecialít
Foto: Rastislav Búgel

Festival chutí Nitrianskeho kraja spolu s podujatím Jahodová Nitra opäť po roku zavítajú pod Zobor. Súčasťou bude aj festival jedla s názvom Ochutnávam v Nitre, spájajúci gastronomické špeciality s odkazom na pestovanie jahôd v tomto kraji. Festival chutí Nitrianskeho kraja, sa bude konať 4. júna. Informovala o tom Nitrianska organizácia cestovného ruchu. „Tento rok predstaví nielen regionálne špeciality a pestovateľov, ale aj kamenné reštaurácie, ktoré prídu „von“ za labužníkmi na pešiu zónu a Svätoplukovo námestie a ponúknu viac ako 150 netradičných jedál,“uvádza koordinátorka Dana Póčiková z NOCR.

Jahodové špeciality

Vaše chuťové poháriky sa môžu tešiť aj na jahodové špeciality akými sú jahodová ricotta, čokoládovo jahodová mouse, medovina so šampanským a jahodami, jahodové tóny vo vínach, výberová káva s príchuťou jahôd. „Predstavia sa pražiarne výberovej kávy, čokoládovne, malé pivovary, liehovary aj vinári ocenení na medzinárodných súťažiach. Organizátori vybrali len prevádzky z Nitrianskeho kraja, ktoré si udržujú stabilnú úroveň alebo ponúkajú výnimočné delikatesy,“in­formovala Dana Póčiková z NOCR.

Zahraničná kuchyňa aj degustácia

Svätoplukovo námestie a pešiu zónu prevoňajú aj kuchári, ktorí budú pred vašim zrakom pripravovať svoje špeciality. Predstavia sa aj zahraničné kuchyne z Maďarska, Poľska, Grécka, Česka a Srbska. „Umenie kuchárov doplní bohatý sprievodný program, príjemná cimbalová hudba pri degustácii najlepších regionálnych vín vo vínnom stane či jazzové korzo pri gastronomických prevádzkach. Na svoje si prídu aj milovníci bubnov, rytmu a južanského temperamentu,“u­viedla Dana Póčiková z NOCR.

Fiesta pod Zoborom

Dobrá hudba a dokonca tanečné hodiny premenia tento festival na celotelovú aktivitu. Súčasťou festivalu bude Medzinárodný festival bubnov a perkusií drumpoint Slovakia 2016. Na hlavnom pódiu prebiehať škola samby a salsy pre začiatočníkov aj pokročilých tanečníkov. „Večer nás všetkých čaká nefalšovaná Fiesta pod Zoborom – galavečer slovenskej a latinskoamerickej kultúry. Sambové tanečníčky, bubeníci, ľudová hudba…netradičný zážitok prepojený s motívom tragickej lásky Rómea a Júlie,“ dodala Dana Póčiková z NOCR. V Gotickej priekope na Nitrianskom hrade bude večerné premietanie európskeho filmu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM