Rastislav Búgel Správy

Najbohatším regiónom je Bratislava: Nitra je v kúpnej sile nad priemerom!

Priemerný Slovák disponuje o 42 % menšou kúpnou silou ako priemerný Európan. Z výsledkov štúdie GfK Purchasing Power vyplynulo, že Slovensko sa radí na 23. priečku v rámci všetkých 42 krajín, ktoré sa zúčastnili na prieskume.

Ilustračný obrázok k článku Najbohatším regiónom je Bratislava: Nitra je v kúpnej sile nad priemerom!
Foto: Rastislav Búgel

Európsky index kúpnej sily na jedného obyvateľa Slovenska je 58 (index 100 predstavuje celoeurópsky priemer na jedného obyvateľa). Celoštátna priemerná úroveň kúpnej sily, t. j. čistý disponibilný príjem na jedného obyvateľa, predstavuje 7473 eur. V celkovom súčte to predstavuje 40,4 miliardy eur, ktoré majú spolu k dispozícii všetci obyvatelia Slovenska.

Slovensko predbehlo susedov

Tento rok obsadilo Slovensko 23. miesto z hľadiska kúpnej sily a predbehlo tak svojich susedov Česko, Poľsko, Maďarsko a Ukrajinu, ktorá skončila na konci rebríčka.

Bratislava najbohatšia

Pohľad na osem slovenských krajov odhaľuje, že hlavné mesto je zďaleka tým najbohatším regiónom s kúpnou silou na jedného obyvateľa vyššou o takmer 44 % v porovnaní s celoštátnym priemerom. Na druhej strane Prešovský kraj s najnižšou kúpnou silou zaostáva za celoštátnym priemerom o 16 %.

Aj na úrovni jednotlivých okresov má Bratislava výrazný náskok pred ostatnými časťami Slovenska. Prvé priečky rebríčka podľa indexu kúpnej sily na jedného obyvateľa obsadili všetky bratislavské obvody nasledované okresmi v blízkosti hlavného mesta napríklad Pezinok, Malacky, Senec a Trnava.

Nitra nad priemerom

Nad celoslovenský priemer podľa indexu kúpnej sily sa dostali ešte mestá Banská Bystrica, Nitra, Žilina, Trenčín a Dunajská Streda. Na konci rebríčka sa nachádzajú okresy Kežmarok, Rimavská Sobota, Gelnica, Sabinov a Vranov nad Topľou, kde index kúpnej sily predstavuje menej ako 80 % celoštátneho priemeru.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM