Lucia Lauková Správy

Nad dostavbou letného kúpaliska v Nitre visí otáznik: Víťazný návrh zmietli zo stola

S víťazom architektonickej súťaže na dostavbu letného kúpaliska na Sihoti mesto už neráta. Hľadať sa bude aj nová lokalita na výstavbu plavárne.

Ilustračný obrázok k článku Nad dostavbou letného kúpaliska v Nitre visí otáznik: Víťazný návrh zmietli zo stola
Zdroj: TASR

Po marcovom mestkom zastupiteľstve sa pohla situácia ohľadom letného kúpaliska v Nitre. Žiaľ, jeho dostavba je zatiaľ v nedohľadne. Poslanci mali na výber z troch alternatív. Prvým variantom bola výstavba podľa schváleného ideového návrhu, ktorým sa myslí víťazný návrh architektonickej súťaže. Druhou možnosťou bolo partnerstvo so súkromným investorom.

Tretia alternatíva bola neschváliť výstavbu podľa víťazného návrhu partie architektov. Práve k tejto možnosti sa priklonili mestskí poslanci, a tým definitívne odmietli výstavbu podľa víťazného návrhu, ktorý vzišiel z architektonickej súťaže.

Pozemky vlastní cirkev

Mestskí poslanec Ján Greššo upozornil na viaceré fakty, ktoré sa mu nepáčia v súvislosti s plánovanou dostavbou letného kúpaliska na Sihoti. „Dodnes sme nedostali návrh o nejakej možnosti financovania celého projektu. Viažeme už druhý rok 250-tisíc eur na projektovú dokumentáciu a po tretie, rozmýšľame o akcii, ktorá by mala stáť na pozemkoch Rímskokatolíckej cirkvi alebo väčšina tých pozemkov patrí tomuto subjektu, ktorá ale aktuálne investuje dosť veľké peniaze do aquaparku v Poľnom Kesove. Nemôžem opomenúť ani prevádzkové náklady, ktoré sú dosť vysoké,“ vymenoval Greššo

Kúpalisko chcú radšej opraviť

„Som za to, aby sme takýto veľký plán, nechali pre súkromného investora,“ navrhol poslanec Greššo, ktorý si myslí, že by bolo dobré sústrediť peniaze do opravy Mestského kúpeľa, kúpaliska a nájsť lokalitu na výstavbu mestskej plavárne. „Navrhujem aby sme hlasovali o alternatíve tri, teda neschváliť tento zámer,“ súčasne poslanec predložil doplňujúci návrh, ktorý mestské zastupiteľstvo schválilo.

Modernizácia kúpeľa a kúpaliska

Do konca septembra tohto roku má radnica pripraviť projektovú prípravu pre modernizáciu Mestského kúpeľa s cieľom modernizácie bazénovej a technologickej časti a s prípadným rozšírením bazénovej časti o detské bazénové hracie prvky, ako investičnej akcie mesta na rok 2019. Rovnako má byť podľa schváleného doplňujúceho návrhu pripravený projekt modernizácie Letného kúpaliska na Sihoti s cieľom modernizácie technologickej a bazénovej časti a ostatných exteriérových a interiérových priestorov letného kúpaliska, vrátane návrhu na etapizáciu na tri roky 2019 až 2021. Do konca septembra tiež musí radnica nájsť aj novú lokalitu na výstavbu plaveckej haly.

Za investovanie do opráv je aj primátor. „Počítam s opravou bazénov, s vybudovaním obvodovej steny na Mestskom kúpeli, môžme sa potom baviť ešte o technológii,“ povedal primátor Nitry. Zámer má byť zahrnutý v návrhu opráv budov, ktoré sú v správe Službytu.

Kyvadlová doprava do Kesova

Svoj názor na vzniknutú situáciu vyjadrili viacerí poslanci. „Po viacročnom úsilí sme sa nedostali nikam,“ myslí si poslanec Miloš Dovičovič. Výstavbu aquaparku v Nitre nevidí reálne ani poslanec Štefek. „V tejto veci nám ušiel vlak, ale hlavne financie nás nepustia nejak veľmi rýchlo sa rozhýbať smerom k budovaniu aquaparku,“ tvrdí mestský poslanec Štefan Štefek, zároveň si myslí, že ak by sa v Nitre aj postavil aquapark, samospráve sa vynaložené prostriedky nevrátia.

Riešením by podľa neho mohla byť kyvadlová doprava s Arrivou do neďalekého termálneho kúpaliska v Poľnom Kesove. „Poďme takto voziť ľudí, tak mi to vychádza úplne normálne, nezaťaží to mesto,“ dodáva poslanec Štefek. Druhou možnosťou je podľa Štefana Štefeka, aby kúpalisko postavil súkromný investor.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM