Rastislav Búgel Správy

Na židovskom cintoríne pribudla pamätná tabuľa: Je spomienkou na otca so synom

Na židovskom cintoríne v Nitre dnes pribudla nová pamätná tabuľa. Je spomienkou na otca a syna Mauskopfových, ktorí zomreli počas holokaustu v Osvienčime a nemajú svoj hrob.

Ilustračný obrázok k článku Na židovskom cintoríne pribudla pamätná tabuľa: Je spomienkou na otca so synom
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Vyrobiť ju dali potomkovia Márie Minárovej, ktorá počas vojny zachránila život ďalších dvom synom rodiny Mauskopfových. Za svoj čin získala ocenenie Spravodliví medzi národmi a má umiestnenú pamätnú tabuľu na izraelskom pamätníku obetí a hrdinov holokaustu v Jeruzaleme.

Príbeh rodiny Mauskopfových sa úzko spája s Nitrou, kde celá rodina žila a podnikala do roku 1943. Otec rodiny, jeho dvaja synovia a ďalší rodinní príslušníci boli odvlečení do koncentračného tábora, dvoch synov stihol otec ukryť práve u rodiny Minárovej. Mária Minárová ukrývala deti napriek námietkam a nesúhlasu svojho manžela, ktorý sa obával odhalenia, až do skončenia vojny. Keď o niekoľko desaťročí už dospelí muži navštívili svoju záchrankyňu, boli prekvapení, že ich príbeh detailne poznajú aj všetky nasledujúce generácie rodiny Minárovej, kde sa prenáša z generácie na generáciu.

Deportácie židovského obyvateľstva počas 2. svetovej vojny tvrdo zasiahli do života tejto komunity v Nitre. Kým ešte v roku 1938 tvorili Židia takmer pätinu zo všetkých 21 000 obyvateľov mesta, vojnu ich prežilo iba niekoľko desiatok. Podľa riaditeľa Múzea židovskej kultúry Pavla Mešťana viacerí obyvatelia mesta neváhali pri záchrane Židov riskovať vlastné životy i životy svojich rodinných príslušníkov, ani to však nezabránilo tomu, aby bolo v priebehu vojny z mesta deportovaných približne 6000 ľudí a tunajšia židovská obec bola prakticky vyhladená. Dnes má podľa Mešťana už len zhruba 35 členov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM