Monika Földešiová Rôzne

Na UKF prídu upíri

Študenti a doktorandi z rôznych katedier Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre už druhý semester pracujú na príprave premiéry muzikálu Ples upírov. Univerzite sa podarilo získať študentskú licenciu od produkčnej spoločnosti Vereinigte Bühnen

Pod vedením režiséra Petra Oravca sólisti, zbor aj tanečníci už niekoľko týždňov skúšajú v priestoroch auly UKF, z ktorej sa pred Veľkou nocou presunú do Veľkej sály Starého divadla Karola Spišáka v Nitre.
„Tu sa po stavbe scény a zladení všetkých zložiek inscenácie uskutočnia generálky a následná celoslovenská premiéra muzikálu Ples upírov. Na základe návrhov kostýmovej výtvarníčky Evy Kleinovej sa už šijú kostýmy, ktorých v inscenácii uvidia diváci viac ako sto. Podľa návrhov scénografa Petra Janků sa tiež vyrába scéna do inscenácie. Tá pozostáva celkovo z 20 zmien prostredia a jej súčasťou je napríklad aj hydraulická plošina, upírsky koč, vaňa či zrkadlo, v ktorom nevidieť odraz upírov,“ uviedla dramaturgička inscenácie Slavka Civáňová.
Sólisti muzikálu už skúšajú aj s upírskymi zubami. Spolu desať protéz bolo vytvorených na objednávku špeciálne pre toto predstavenie a pochádzajú z dielne zubného technika Jaromíra Rumanovského. „Upírie zuby boli zhotovené presne na mieru pre každého sólistu a teraz herci zápasia s tým, ako sa s nimi naučiť dokonale hovoriť a spievať aj bez sykaviek,“ hovorí Civáňová. Pre inscenáciu sa vyrába viac ako 200 rekvizít. Nechýbajú medzi nimi náhrobné kamene, gotické kalichy či cesnakové girlandy. Intenzívne sa tiež pracuje na príprave a návrhoch projekcií. Diváci uvidia v inscenácii vyše 20 projekčných záberov a animácií.
Licenciou povolených päť predstavení muzikálu Ples upírov sa bude konať v rámci projektu Vzdelávanie divadlom, ktorý realizuje UKF s podporou Európskych štrukturálnych fondov. Premiéra Plesu upírov sa uskutoční 3. mája vo Veľkej sále Starého divadla Karola Spišáka v Nitre. Ďalšie predstavenia budú v dňoch od 3. do 7. mája.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM