Lucia Lauková Správy

Na Slovensku budú do konca roku 4 automobilky: Výrobu spustí aj Jaguar v Nitre

Do konca roku 2018 má výrobu spustiť aj závod Jaguar Land Rover v Nitre. Podľa analytika môže poškodiť automobilový priemysel na Slovensku príliš agresívny tlak na mzdy.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku budú do konca roku 4 automobilky: Výrobu spustí aj Jaguar v Nitre
Zdroj: TASR

Slovensko ostane na špici globálneho automobilového priemyslu len ak bude mať kvalitné školstvo, vedu a veľmi flexibilné fungovanie trhu práce. Povedal to analytik Revue priemyslu Martin Jesný.

Mzdy ľudí

„Musíme si splniť tieto domáce úlohy. Negatívom však môže byť príliš agresívny prístup pri vyjednávaní o mzdách. To nie je len o tom, koľko budú ľudia zarábať, ale v okamihu, keď sa do hry dostáva prerušenie výroby, či už je to štrajk zamestnancov alebo zastavenie výroby zo strany automobiliek ako reakcia na takýto štrajk, potom to zníži dôveryhodnosť krajiny. Toto je tiež dôležitý faktor. Máme na to, aby sme ostali špičkou, ale zadarmo to nebude,“ zdôraznil Jesný.

Štyri automobilky

Na Slovensku budú od tohto roku vyrábať už štyri automobilky. Po VW Slovakia, PSA Groupe Slovakia, Kia Motors Slovakia pribudne aj závod Jaguar Land Rover pri Nitre.

Automobilový priemysel na Slovensku v súčasnosti zamestnáva viac ako 130 000 ľudí. Priamo či nepriamo ovplyvňuje tvorbu ďalších 250 000 pracovných miest a zároveň generuje až 44 % HDP z celkovej priemyselnej výroby.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM