Aktualizované Lucia Lauková Šport Futbal

Na rekonštrukciu štadióna FC Nitra schválilo mesto navýšenie úveru na 4 milióny eur

Druhá etapa plánovanej modernizácie futbalového štadióna FC Nitra dostala zelenú. Mestské zastupiteľstvo v Nitre schválilo návrh na prijatie úveru, vyššieho o 2 milióny eur, spoločnosťou Nitrianska investičná.

Ilustračný obrázok k článku Na rekonštrukciu štadióna FC Nitra schválilo mesto navýšenie úveru na 4 milióny eur
Zdroj: uvo.gov.sk

Modernizácia futbalového štadióna v Nitre sa má začať v januári 2018. Verejná súťaž bola vyhlásená iba na prvú etapu rekonštrukcie, na ktorú mala Nitrianska investičná už začiatkom roka 2017 schválený úver 2 milióny eur. Ukázalo sa, že len práce urobené v prvej etape by nesplnili kritéria UEFA 3.

Ako sme vás už informovali, podmienkou na pokračovanie rekonštrukcie štadióna FC Nitra druhou etapou bolo finančné krytie. Poslanci mestského zastupiteľstva v Nitre mali vo štvrtok 14. decembra na zasadnutí rozhodnúť o návrhu na prijatie úveru spoločnosťou Nitrianska investičná, ktorým by sa dofinancovali práce v II. etape rekonštrukcie.

Práce v prvej etape by nestačili

Práce na oboch etapách sa majú stihnúť za 180 dní. Len prvá etapa rekonštrukcie by nezabezpečila splnenie podmienok UEFA na štadión kategórie 3. Za komplexnú rekonštrukciu bol aj poslanec Štefan Štefek, ktorý na zasadnutí mestského zastupiteľstva prezentoval harmonogram prác. „V rámci prvej etapy sme v starom ovále mali vybúrať dva technologické otvory, aby sa tam mohli inštalovať nové tribúny, okolo nich sme mali urobiť chodníky, pod nové tribúny sme mali postaviť 5 kontajnerov, kde by boli toalety a na hlavnej tribúne v tzv. Á-čku, sme mali urobiť priestor pre novinárov a jednu šatňu pre hostujúce mužstvo. Toto je zhruba vysúťažených 1,8 milióna, ktoré máme schválených, to sa môže začať robiť a toto, keď urobíme, ani zďaleka nesplníme tie podmienky UEFA 3,“ prezradil mestský poslanec Štefan Štefek.

Úver navýšili

Poslanci s návrhom navýšiť úver súhlasili, aj keď viacerí z nich vyčítali, že vo veciach nie je poriadok. Celkový prijatý úver na rekonštrukciu štadióna FC Nitra bude do výšky 4 milióny eur. Úver si berie Nitrianska investičná. Dôvodom žiadosti o navýšenie sú rozpočtové náklady, ktoré sa na modernizáciu v I. a II. etape, predpokladajú do výšky 4 187 000 eur bez DPH. „Úver bude splácaný z výnosov z nájmu športových zariadení. Splatnosť úveru zostáva pôvodne dohodnutá do 31.12.2027 s mož­nosťou predčasných splátok v prípade predaja dubiózneho majetku spoločnosti,“ uvádza Nitrianska investičná v návrhu.

Práce v druhej etape

Druhá etapa má obsahovať predĺženie strechy na hlavnej tribúne o 6,5 metra. Sedačky, ktoré sú hneď za striedačkami by boli podľa Štefeka prekryté a spojené s hlavnou tribúnou. Tribúna A má v druhej etape prejsť kompletnou rekonštrukciou. „Dostane novú tvár, bridlicový obklad bude obložený, všetko bude zateplené, časť sedačiek bude vymenená, časť sedačiek bude demontovaná a bude urobená izolácia a naspäť namontovaná,“ uviedol Štefan Štefek na zasadnutí metského zastupiteľstva. V druhej etape by mali byť zbúrané aj všetky valy na štadióne.

Výrobu, dodanie a montáž bočných 10-radových tribún, v hodnote 2,4 milióna eur, zabezpečí spoločnosť Sedasport, ktorá podpísala zmluvu so Slovenským futbalovým zväzom a Nitrianskou investičnou. Ako nás informoval prednosta MsÚ v Nitre, Igor Kršiak, „tribúny sú vyrobené a momentálne sa navážajú na štadión,“ povedal v sobotu 16. decembra.

V rámci prvej a druhej etapy má byť zrekonštruovaná a presunutá hlavná hracia plocha. Oddrenážovanie, vyhrievanie, zatrávnenie, automatické zavlažovanie spolu so stavebnými úpravami bude stáť zhruba 614-tisíc eur.

Náklady na rekonštrukciu

Podľa návrhu je celková cena II. etapy 3 020 121,83 eur. Niektoré práce sú však v druhej etape vypustené, čim cena II. etapy klesla na 2 310 699, 62 eur .„V prípade výmeny celej pôvodnej strechy hlavnej tribúny za membránovú strechu je treba počítať s navýšením o 49 595,50 eur,“ dodáva Nitrianska investičná v materiáli na rokovanie.

Podľa Štefeka by bolo potrebné prijať o 1,3 milióna vyšší úver. Ani druhá etapa podľa Štefeka neráta s interiérovým vybavením v šatniach či s nákupom nových kosačiek. „Neriešime turnikety, ticketing ani hlasovú signalizáciu požiaru,“ dodal Štefan Štefek.

„Nevieme dnes schvaľovať 5,3 milióna pretože sú tam domiešané investície s interiérovým vybavením, sú tam veci ktoré možno nikdy na tom štadióne nebudú zrealizované. Upozorňujeme, že celé to môže stáť okolo 5 miliónov, keď sa bude dobre robiť, možno nejakých 100-tisíc navrch, alebo urobiť rezervu na umelý trávnik, ktorý by sa žiadal vybudovať v susedstve tohto futbalového štadióna,“ vysvetľuje primátor Nitry, Jozef Dvonč.

Ako dodal primátor Nitry, keď je rozpočtový náklad zhruba 5,3 milióna eur, tak 4 milióny by mali zabezpečiť to, že v júni budú hotové hlavné veci.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM