Lucia Lauková Správy

Na R1 by mali pribudnúť dve nové odpočívadlá: Počítajú s výstavbou motorestu aj čerpacej stanice

Na rýchlostnej ceste R1 by mali vybudovať dve nové obojstranné odpočívadlá. Výstavbu plánujú rozdeliť na dve etapy.

Ilustračný obrázok k článku Na R1 by mali pribudnúť dve nové odpočívadlá: Počítajú s výstavbou motorestu aj čerpacej stanice
Zdroj: TASR

Na rýchlostnej ceste R1 Nitra, západ – Tekovské Nemce by mali pribudnúť dve nové obojstranné odpočívadlá. Situované budú v katastrálnom území obce Pohranice. Návrh vychádza z Koncepcie rozmiestnenia odpočívadiel na diaľniciach a rýchlostných cestách na Slovensku.

Stavbu rozdelia do dvoch etáp

Rýchlostná cesta bola vybudovaná ako projekt verejno-súkromného partnerstva PR1BINA, ktorý spočíva v zabezpečení financovania, naprojektovania, výstavby, prevádzkovania a údržby rýchlostnej cesty počas 30 rokov. Projekt realizuje konzorcium Granvia, a.s., na základe koncesnej zmluvy, ktorú uzatvorilo s Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR. Úsek rýchlostnej cesty R1 Selenec – Beladice, na ktorom majú nové odpočívadlá vzniknúť, bol odovzdaný do užívania koncom októbra 2011.

Projekt je v štádiu posudzovania vplyvov na životné prostredie. Podľa predloženej projektovej dokumentácie by mala byť stavba rozdelená do dvoch etáp. V prvej bude vybudované pravostranné a ľavostranné odpočívadlo a prípojky inžinierskych sietí. Druhá etapa zahŕňa verejnú účelovú komunikáciu a jej odvodnenie. Aktuálne je spracovaná technická štúdia pre prvú etapu výstavby.

Rezerva pre prípadnú výstavbu

Obojstranné odpočívadlá budú situované v katastri obce Pohranice. Počet parkovacích miest pre obidve odpočívadlá je navrhovaný 50 miest pre osobné automobily, 50 miest pre nákladné autá, 8 miest pre autobusy a 2 miesta pre karavany. Na obidvoch odpočívadlách bude zachovaná rezerva pre prípadné vybudovanie motorestu a čerpacej stanice pohonných látok. K dispozícii bude na každom odpočívadle plocha 2000 štvorcových metrov (m2) pre čerpaciu stanicu pohonných látok, 36 m2 pre rýchlonabíjací stojan pre elektromobily a 450 m2 pre motorest. Pozemky sú v súčasnosti využívané ako poľnohospodárska pôda. Majetkovoprávne vysporiadanie parciel pre realizáciu činnosti je v štádiu riešenia. Predpokladaný trvalý záber pôdy predstavuje 60 055 m2, dočasný záber pôdy je v predpokladanom rozsahu 56 906 m2.

Fitnes zariadenie a detské ihrisko

Na každom odpočívadle by mali byť v zóne pre aktívny oddych dospelých umiestnené fitnes zariadenia na precvičenie celého tela, v zóne pre aktívny oddych detí detské ihrisko s hernými prvkami pre deti rôznych vekových kategórií. Za zónou pre aktívny oddych budú umiestnené prvky pre pasívny oddych a konzumáciu prinesenej stravy – lavice, lavičky, stôl s prekrytím. Súčasťou odpočívadiel budú sadovnícke úpravy, zeleň a výbeh pre psov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM