Rastislav Búgel Samospráva

Nariadenie Nitry o psoch? Prokuratúra: Mesto prekročilo svoje právomoci!

Mesto malo pochybiť vo viacerých krokoch. Podľa prokuratúry prekročilo svoje kompetencie. Určovanie niektorých nariadení je v právomoci Národnej rady a nie mesta.

Ilustračný obrázok k článku Nariadenie Nitry o psoch? Prokuratúra: Mesto prekročilo svoje právomoci!
Foto: Iveta Hrabovská

Okresná prokuratúra v Nitre napadla všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta o podmienkach držania psov. Prokurátorka Monika Šulvová na základe podnetu od občana zistila, že nariadenie je vo viacerých bodoch v rozpore s platnou legislatívou. Prokuratúra vyčíta VZN preberanie existujúcich zákonov a existenciu ustanovení, na vydanie ktorých mesto nebolo splnomocnené.

Ako sa uvádza v proteste, v nariadení sú definované viaceré pojmy z už existujúcich zákonov. Podľa prokuratúry tak mesto vo viacerých prípadoch prekročilo svoje právomoci, keď rozhodovalo o veciach, ktoré sú v kompetencii Národnej rady SR, alebo sú riešené v už existujúcich zákonoch. Podľa pracovníkov mestského úradu však tieto pojmy boli zahrnuté do VZN iba z dôvodu ucelenosti a komplexnosti úpravy, ktorá určuje podmienky držania psov v Nitre.

Mesto z argumentmi nesúhlasí

Prokuratúre sa tiež nepáčia ustanovenia, na ktoré podľa Šulvovej nie je mesto splnomocnené. Ide napríklad o stanovenie viacerých vlastných definícií pojmov, úpravu zákazu vstupu so psom, určenie miest, kde je povolené kúpanie so psom, stanovenie povinnosti predložiť očkovací preukaz psa, či úpravu odchytu psov. Mesto vo svojom stanovisku s viacerými argumentmi prokuratúry nesúhlasí. „Ide napríklad o viaceré definície pojmov, ktoré sa v zákone neuvádzajú, prípadne o úpravu prevádzkovania výbehov pre voľný pohyb psov, ktoré mesto zriadilo zo svojich prostriedkov a sú jeho majetkom,“ uvádza sa v materiáli, o ktorom budú mestskí poslanci rozhodovať na svojom rokovaní.

Mesto zrejme vyhovie protestom

Mesto zrejme aj napriek výhradám protestu prokurátora vyhovie. „Vzhľadom na to, že je predpoklad, že v krátkej dobe vstúpia do platnosti viaceré podstatné zmeny v legislatíve, s ktorými bude potrebné VZN zosúladiť, navrhujeme protestu prokurátora vyhovieť s tým, že protestom napadnuté nariadenie bude zrušené ako celok a nahradené novým VZN. To bude zosúladené s novoprijatou právnou úpravou,“ uvádza sa v stanovisku mestského úradu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM