Lucia Lauková Správy

Na pamiatky poputujú tisíce eur: TIETO objekty v Nitre a okolí sa dočkajú pomoci

Tisíce eur investuje Nitriansky samosprávny kraj na obnovu niektorých národných kultúrnych pamiatok. Aj pre objekty v našom meste sa podarilo získať finančnú pomoc.

Ilustračný obrázok k článku Na pamiatky poputujú tisíce eur: TIETO objekty v Nitre a okolí sa dočkajú pomoci
Foto: Rastislav Búgel

Dotácie na obnovu národných kultúrnych pamiatok na území Nitrianskeho kraja na rok 2016 boli schválené poslancami Mestského zastupiteľstva. Celkovo poputuje na záchranu kultúrnych pamiatok v Nitrianskom kraji suma 40 000 eur. Dotáciu získalo 27 žiadateľov.

V Nitre obnovia 4 pamiatky

Priamo v Nitre získali na obnovu národných kultúrnych pamiatok dotáciu štyria žiadatelia. Špecializovaná nemocnica sv. Svorada Zobor, n.o. získala 2500 eur na Kamaldulský kláštor na Zobore. Dotáciu použije na konzerváciu ruín kláštorného kostola sv. Jozefa, vrátane záchranného reštaurovania omietok a maliarskej výzdoby kostola.

Rímskokatolícka cirkev, Sídelná kapitula v Nitre získal 2300 eur na obnovu pamiatky Nécseyov dom, Nám. Jana Pavla II., Nitra. Ako uvádza web NSK, peniaze použije Sídelná kapitula v Nitre na komplexnú obnovu historického objektu s najstaršími časťami z 15. – 16. storočia.

Dotáciu 1000 eur dostalo Biskupstvo Nitra, ktoré ju plánuje použiť na komplexné zreštaurovanie Sochy sv. Jána Nepomuckého na Nitrianskom hrade, barokového diela z roku 1783.

Medzi žiadateľmi figuruje aj mesto Nitra. Na obnovu strážnej veže „TURECKÁ VARTA“ na vrchu Borina v Nitre získalo 1800 eur. Plánuje tu vykonať viaceré práce, čistenie, fixáciu omietok a murív, domurovanie poškodených častí muriva, vrátane dovozu stavebného materiálu, vody a lešenia.

Najvyššiu dotáciu získal Hrušov

Najvyššiu dotáciu 3000 eur získalo Združenie na záchranu stredovekého architektonického dedičstva NK – LEUSTACH. Združenie pracuje na rekonštrukcii hradu Hrušovtatické zabezpe. Tento rok budú práce pokračovať aj sanáciou hradbového múru I. predhradia, rekonštrukciou klenieb dvoch miestností v juhozápadnej delovej bašte a obnovou oporného piliera delovej bašty.

Rímskokatolícka cirkev, Farnosť Ivanka pri Nitre získala 1900 eur na celkovú rekonštrukciu exteriéru Farského kostola sv. Martina-Biskupa v Ivanke pri Nitre. Dotácia 1300 eur poputuje aj do Oponického hradu. V pláne je obnova juhozápadného obvodového múru renesančnej prístavby hradu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM