Rastislav Búgel Samospráva

Na nájomné byty ostala len Krčméryho a Tehelná: Priestor na Dieloch blokujú súdne spory!

Nitrianske mestské zastupiteľstvo schválilo podpis memoranda o spolupráci mesta Nitra so spoločnosťou ZIPP Bratislava pri výstavbe nájomných bytov.

Ilustračný obrázok k článku Na nájomné byty ostala len Krčméryho a Tehelná: Priestor na Dieloch blokujú súdne spory!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako sa uvádza v materiáli schválenom poslancami, súkromná firma oslovila nitriansku radnicu s iniciatívou výstavby bytov na území mesta Nitry. „S tým, že pokiaľ mesto po zrealizovaní investičnej výstavby prejaví záujem o užívanie týchto bytov ako nájomné byty, bude mať prednostné právo na ich odkúpenie. Budúce odkúpenie bytov bude podmienené tým, že mesto bude úspešné so svojou žiadosťou a získa finančné prostriedky zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB),“ píše sa v dôvodovej správe.

Zmluva pred realizáciou

Nitriansky primátor Jozef Dvonč pripomína, že samotné memorandum mesto nezaväzuje k žiadnemu plneniu, ktoré by bolo vynútiteľné bez toho, aby bolo predmetom schválenia v mestskom zastupiteľstve. „Toto je memorandum, ktoré v podstate umožňuje rokovať s niekým o tom, že sa vyberú lokality, ktoré má k dispozícii mesto, pričom všetko musí aj tak podliehať schváleniu v mestskom zastupiteľstve. Pred prípadnou realizáciou by aj tak zrejme musela byť podpísaná nejaká zmluva o budúcej zmluve, buď na prenájom, alebo kúpu pozemku, prípadne na celý harmonogram výstavby,“ vysvetlil Dvonč.

So štandardných bytov

Podľa jeho slov by konkrétna spolupráca so spoločnosťou ZIPP Bratislava mohla prebiehať tak, že by firma postavila byty so štandardom nájomných bytov. „Keď budú hotové, pokúsime sa získať prostriedky zo ŠFRB a byty dostať do režimu nájomných bytov. Je to klasický postup ako zo štátneho fondu získavať prostriedky. My sme súhlasili s tým, že je aj toto cesta. Druhá cesta je, že sa postavia byty, firma zaplatí za pozemok a ZIPP-ka by si byty predávala, alebo prenajímala sama. To by sa udialo v prípade, že by sa peniaze zo štátneho fondu nepodarilo získať,“ povedal Dvonč.

Súdne spory na Dieloch

Mesto má v súčasnosti k dispozícii viacero pozemkov, na ktorých by sa mohli nové nájomné byty stavať. Priestor na sídlisku Diely však blokujú súdne spory so spoločnosťou Metrostav, ktorá si robí nárok na bytovú výstavbu v tomto priestore. Do úvahy tak pripadajú ešte dve lokality. „Zostáva nám Krčméryho ulica, kde je za existujúcou bytovkou miesto ešte pre jednu. Možno, keby sme premiestnili Mestské služby z Tehelnej ulice, bola by možná bytová výstavba aj tam. Čiže, to sú naše lokality, kde môžeme stavať byty, pretože to sú naše pozemky,“ dodal Dvonč.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM