Monika Földešiová Hokej

Na MS 20 aj štyri nitrianske tváre

Na juniorskom šampionáte v kanadských mestách Calgary a Edmonton sa dnes v noci prvý raz predstaví aj SR 20. V reprezentačnom výbere nechýbajú ani štyria odchovanci Nitry.

Juraj Šimboch Za posledné roky jeden z najväčších talentov nitrianskej brankárskej školy. Po Jozefovi Račkovi či Branislavovi Konrádovi ďalší odchovanec klubu, ktorý sa z pozície brankára pozrie na tento mimoriadne sledovaný šampionát. Či bude jednotkou tímu je zatiaľ zahalené rúškom tajomstva, no je to najpravdepodob­nejšia varianta. Pre Šimbocha to bude prvý veľký medzinárodný turnaj, na MS 18 totiž nechytal a na MS 20 je vôbec prvý raz. V extralige v tejto sezóne odchytal 13 zápasov s bilanciou 90,93%.

Matej Bene Podobne ako Šimboch, na veľkom medzinárodnom podujatí sa predstaví prvý raz. Štart na MS 18 totiž v jeho hokejovej kariére chýba. Bude asistentom kapitána a mal byť hrať na krídle jedného z prvých troch útokov. Má za sebou jednu sezónu vo WHL, no na pôsobenie v tíme Kamloops Blazers asi nemá najlepšie spomienky. V aktuálnom ročníku odohral 10 zápasov v extralige a rovnaký počet stretnutí v prvej lige. V extralige zaznamenal gól a dve prihrávky, v 1.lige je oveľa úspešnejší. V 10 zápasoch zaznamenal 4 góly a 8 asistencií. Po juniorskom šampionáte sa pripojí k tímu HK Nitra a plnohodnotne sa tak zaradí do slovenskej seniorskej extraligy. ** Richard Mráz** Je to útočník s ohromným potenciálom, zároveň však môžeme hovoriť o najväčšom nominačnom prekvapení spomedzi nitrianskych odchovancov. Na MS 20 totiž môže štartovať aj o rok. Sezónu začal v MHL v tíme Tatranskí Vlci, kde v 27 zápasoch zaznamenal 13 bodov. Okrem iného za zaskvel gólom na spôsob Mikaela Granlunda do siete juniorského tímu Spartak Moskva. Do tímu Orange 20 sa dostal až po výmene trénerov na žiadosť nového kouča Ernesta Bokroša. Mráz presvedčil, keď v extraligovom zápase proti Popradu zaznamenal asistenciu a v troch zápasoch 1.ligy strelil dva góly. Po MS 18 ho tak čaká ďalší významný turnaj medzinárodného ran­gu.

Marek Tvrdoň Spoločne s Tomášom Jurčom by mal patriť k najväčším ťahúňom slovenskej ofenzívy. Podobne ako Mráz, aj Tvrdoň si štart na MS 20 môže v ďalšom roku zopakovať. Draftový výber Detroitu Red Wings sa na tento turnaj patrične teší, veď minulý rok musel kvôli zraneniu ramena vynechať nielen MS 20, ale aj MS 18. Vrátil sa však vo výbornej fazóne. V tíme WHL Vancouver Giants odohral v tejto sezóne 33 zápasov a na jeho konte je 37 bodov. Kanadské body sa od neho čakajú aj na tomto šampionáte. Bratranec Štefana Ružičku okúsil v sezóne 2009/10 v drese Nitry seniorskú extraligu, no v šiestich zápasoch sa bodovo nepresadil. Pred dvoma rokmi štartoval aj na MS 18, kde v šiestich stretnutiach zaznamenal tri góly a jednu asistenciu. Mimochodom, jeho klubový tréner Don Hay je na tomto juniorskom šampionáte hlavným trénerom Kanady. V drese Kanady štartuje aj Tvrdoňov klubový spoluhráč Brendan Callagher a za Čechov bude hrať ďalší spoluhráč mladého Nitrana, obranca David Musil.

zdroj: www.hknitra.sk autor: Pavol Rajtar

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM