Monika Földešiová Rôzne

Na Klokočine vyrastie ľadová plocha

Investor chce všetko hradiť zo svojho vrecka. Avšak za akú cenu?

Súkromná firma Stavex Real z Bratislavy prejavila záujem o vybudovanie haly s krytou ľadovou plochou na celoročnú prevádzku v areály ZŠ Škultétyho, vo výmere cca 2500 m2. Investor má záujem postaviť montovanú oblúkovú halu s technológiou výroby ľadu, ktorá umožní úsporu energie 30 % na vykurovanie školy. Na vlastné náklady by dala vypracovať nielen geometrický plán, ktorý by odčlenil pozemky od školy, ale navrhuje tiež zafinancovať túto stavbu z vlastného vrecka. ** Čo to bude stáť mesto?** Mestský poslanec Ferdinand Vítek vyjadril obavy, že škola príde o časť areálu a otázne tiež je, kto bude platiť prevádzkové náklady. „Takáto príležitosť sa tak ľahko nezopakuje. Niekto nám tu chce zadarmo postaviť zimný štadión, ktorý budú môcť využívať žiaci nitrianskych škôl aj široká verejnosť. Bolo by chybou, keby sme takémuto zámeru nedali zelenú,“ obhajoval návrh poslanec mestského zastupiteľstva Štefan Klačko.

Zmluva musí byť ošetrená Stanovisko členov Výboru mestskej časti Klokočina je jednoznačné – súhlasí s prenájmom za podmienky, že bude zachované jestvujúce multifunkčné ihrisko alebo sa vytvorí náhradné s rovnakými parametrami ešte pred začatím výstavby ľadovej plochy. Poslankyňa Lýdia Forrová na ich včerajšom zasadnutí upozornila na zmluvu. „Povedzte mi, ktorý podnikateľ, ktorý zadarmo postaví a sprevádzkuje objekt, bude akceptovať naše požiadavky? My by sme boli aj za kofinancovanie, aby sme si mohli klásť podmienky. Zmluva by teda mala byť postavená tak, aby boli ošetrené všetky body a investícia by bola úžitková“, navrhovala Forrová.

V materiály sa uvádza, že „vybudovanie takejto ľadovej plochy na sídlisku Klokočina predstavuje možnosť športového využitia pre širokú verejnosť“, nielen teda pre žiakov priľahlej ZŠ, ktorí by podľa návrhu investora mali platiť polovičné vstupné v čase školského vyučovania. Poslanci sú však za bezplatné užívanie plochy deťmi z materských i základných škôl. Okrem toho by chcela firma platiť nájom po dobu 30 rokov za 1€ ročne, po uplynutí lehoty by sa ukončila nájomná zmluva a hala by bola prevedená do vlastníctva Mesta Nitra.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM