Rastislav Búgel Samospráva

Na hrade možno pribudne nová atrakcia: Plánujú sprístupniť vežu katedrály!

V areáli Nitrianskeho hradu možno pribudne ďalšia atrakcia pre návštevníkov. Biskupstvo by chcelo tento rok zreštaurovať kamennú balustrádu a sochy na veži Katedrály svätého Emeráma.

Ilustračný obrázok k článku Na hrade možno pribudne nová atrakcia: Plánujú sprístupniť vežu katedrály!
Foto: Rastislav Búgel

„Po ich obnove uvažujeme nad sprístupnením veže pre verejnosť s podmienkou, že to bude spĺňať všetky bezpečnostné predpoklady,“ povedal Martin Štofko z Nitrianskeho biskupstva. V pláne sú aj ďalšie projekty, ktorých cieľom je zatraktívniť hradný kopec pre návštevníkov. Na parkovisku pod hradom by mala vzniknúť vyhliadka a verejné toalety. Kedy to však bude, je zatiaľ otázne.

Stromy odstránili

„Výstavba objektu pre turistov s vyhliadkou, ktorých súčasťou by boli aj verejné toalety, sa oneskorí pre rokovania s krajským pamiatkovým úradom, na ktorých sa doťahujú posledné zmeny osadenia, tvaru a veľkosti objektu,“ informoval Štofko. S týmto projektom súvisí aj úprava severného svahu hradného kopca, ktorý bol v minulosti obľúbeným miestom pre vychádzky Nitranov. V súčasnosti je neupravený a uzavretý. V pláne je rekonštrukcia chodníkov aj parku. Ako povedal Štofko, zatiaľ tu odstránili popadané a choré stromy a v súčasnosti sa pracuje na projekte úpravy tohto priestoru.

V Gotickej priekope na hrade momentálne obnovujú časť hradby, ktorej koruna sa rozpadala a v najbližších dňoch sa skončí sanácia muriva severnej steny Katedrály svätého Emeráma.

NR_hrad
49
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM