Lucia Lauková Správy

Na hladine Nitry sa objavil biely POVLAK: Na miesto privolali inšpekciu

Na rieke Nitra sa objavil podozrivý povlak. Kvôli obavám z možného znečistenia toku bola na miesto privolaná inšpekcia životného prostredia. Čo zistila?

Ilustračný obrázok k článku Na hladine Nitry sa objavil biely POVLAK: Na miesto privolali inšpekciu
Zdroj: Facebook.com/Záchrana chránených zvierat

Koncom augusta bola Slovenskej inšpekcii životného prostredia (SIŽP) nahlásená udalosť vykazujúca „znak mimoriadneho zhoršenia vôd na rieke Nitra“.

Išlo o podozrivý povlak, ktorý plával po hladine rieky v lokalite Nábrežie mládeže, neďaleko Chrenovského mosta. Na mieste zasahovala Slovenská inšpekcia životného prostredia.

„Naši inšpektori vykonali obhliadku tejto lokality a na viacerých miestach identifikovali povlak a zhluky peny na hladine toku,“ prezradil hovorca SIŽP Dávid Vido.

Prečítajte si tiež

Čo zistili?

„Zároveň sme lokalizovali všetky výustné objekty na danom úseku toku, pričom sme nezistili nedovolené vypúšťanie odpadových vôd z týchto výustných objektov. Inšpektori následne kontaktovali SVP š.p. z dôvodu sprístupnenia vodného diela Nitra a identifikácie možnej príčiny mimoriadneho zhoršenia vôd,“ pokračuje hovorca.

Znečistenie však potvrdené nebolo. „Na základe šetrenia sme zistili, že pena vznikla v kombinácií viacerých faktorov, a to zvýšením prietoku, vyššou teplotou rieky a minimálnym okysličením vody. Inšpekcia pri obhliadke nezistila zápach po znečistení a nebol zistený ani úhyn rýb a iných vodných živočíchov,“ konštatuje hovorca SIŽP Dávid Vido.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

NITRA‼️ Update: sižp už znečistenie rieši. Ďakujeme Prosíme vás, Nitra. Viete sa niekto pozrieť na rieku a volať políciu a inšpekciu žp, ak sa tam niečo takéto deje? Prišlo v správ

Posted by Záchrana chránených zvierat on Sunday, August 27, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM