Monika Földešiová Rôzne

Na gastronomickom festivale favoritmi Chorváti

Študenti zo štyroch krajín dnes súťažia na gastronomickom festivale Nitra 2011. Na medzinárodnom zápolení hotelových škôl sa zúčastňujú žiaci zo Slovenska, Francúzska, Chorvátska a Čiech. Súčasťou festivalu je aj predstavenie škôl a regiónu, v ktorom

Súťažiaci ho budú prezentovať prostredníctvom špecialít a syrov. „Dnes na festivale súťažia kuchári a čašníci. Kuchári varia šesť jedál, teda kompletné menu. Tento rok varia na tému Ryba na tanieri po celý rok. No a čašníci majú za úlohu zostaviť slávnostnú tabuľu. Témou je Rok 2011 je rokom lesov, čiže slávnostne prestreté stoly budú upravené s ohľadom na túto tematiku. Prácu čašníkov aj kuchárov budú hodnotiť komisári zo Slovenska, Čiech a Maďarska,“ uviedol riaditeľ Spojenej školy na Slančíkovej ulici Jaroslav Maček.
Podľa jeho slov sú podobné súťaže pre študentov mimoriadne dôležité, predovšetkým kvôli výmene poznatkov. Nové skúsenosti môžu získať mladí slovenskí kuchári aj tento rok. „Témou súťaže sú ryby. Tu sú už tradične silní Chorváti, ktorí na Jadrane s rybami pracujú po celý rok. Dobrí sú v tomto smere aj Francúzi, čiže to má veľmi veľký význam a k tej výmene skúseností určite príde,“ vysvetlil Maček. Podľa jeho slov v súčasnosti nároky na hotelierske služby neustále stúpajú a bez sledovania trendov v modernej gastronómii sa dnes nezaobídu absolventi hotelových škôl ani ich pedagógovia.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM