Lucia Lauková Správy

Na Agrokomplexe sa zišli kynológovia z celého sveta: So psami pricestovali z Austrálie, USA či Japonska

Tisícky psov z celého sveta sa zišli na nitrianskom výstavisku Agrokomplex na medzinárodnej výstave psov Dog Expo 2016. Podujatie potrvá až do nedele 12. júna a skladá sa z viacerých výstav.

Ilustračný obrázok k článku Na Agrokomplexe sa zišli kynológovia z celého sveta: So psami pricestovali z Austrálie, USA či Japonska
Zdroj: TASR

Ako uviedol riaditeľ Dog Expo 2016 Robert Kanas, počas víkendu sa uskutočnia celkovo tri výstavy psov, ktoré sú zaštítené Medzinárodnou kynologickou federáciou a Slovenskou kynologickou jednotou. „Okrem toho sa bude konať aj Svetová špeciálna výstava slovenských národných plemien, ktorými sú slovenský čuvač, slovenský kopov, slovenský hrubosrstý stavač a československý vlčiak,“ povedal Kanas.

Celkovo prišlo do Nitry takmer 5400 psov z 32 krajín. Okrem Európy tu majú zastúpenie chovatelia aj z Austrálie, USA i Japonska.

„Okrem štandardného posudzovania v jednotlivých kruhoch, kde jedince môžu získať tituly, či už čakateľstvo na národný slovenský šampionát, prípadne čakateľstvo na medzinárodný šampionát krásy, môžu v rámci záverečných súťaží v každom výstavnom dni jedince získať ďalšie ocenenia vo svojej vekovej kategórii, až po záverečnú súťaž. Tou je súťaž o najkrajšieho jedinca celej výstavy,“ uviedol Kanas.

Ako vysvetlil, pri posudzovaní jednotlivých psov si rozhodcovia všímajú predovšetkým ich vzhľad. „Každé plemeno má svoj predpísaný štandard ako má pes alebo sučka vyzerať, ale, samozrejme, pri hodnotení je veľmi dôležitý aj zdravotný stav psíka, jeho kondícia, celková pripravenosť na výstavu i samotná povaha,“ dodal Kanas.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM