Lucia Lauková Kultúra

Modernizácia Štúdia DAB v Nitre: Počítač bude ovládať 235 javiskových stolov

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre pripravuje rekonštrukciu a modernizáciu svojho Štúdia. Diváci budú mať pri sledovaní predstavenia väčší komfort.

Ilustračný obrázok k článku Modernizácia Štúdia DAB v Nitre: Počítač bude ovládať 235 javiskových stolov
Foto: Rastislav Búgel

Štúdio bolo od začiatku projektované ako multifunkčné a v minulosti bolo vďaka svojej variabilite využívané nie len na uvádzanie divadelných hier, ale aj na nahrávanie rôznych televíznych programov. „Tvorili sa tu inscenácie, ktoré umožňovali stieranie hraníc medzi obecenstvom a hercami, ponúkali iné pohľady a prispievali k väčšej interaktivite divákov s účinkujúcimi. Pretože však celá dispozícia štúdia bola závislá na technickom zariadení, ktoré sa časom opotrebovalo a neskôr zostalo nefunkčné, predchádzajúce vedenie sa rozhodlo využívať Štúdio len ako „rovnú“ plochu. Neskôr tam bola nainštalovaná tribúna pre divákov a vznikol klasický priestor, rozdelený na javisko a hľadisko,“ vysvetlil riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy.

Modernizácia Štúdia

Rekonštrukčné práce v Štúdiu budú zahŕňať predovšetkým obnovenie jeho variability, modernizáciu svetiel i nový systém intercomu. Dôležitou súčasťou projektu je aj výmena súčasných stoličiek za nové a pohodlnejšie. „Ide hlavne o diváka, aby dostal nové pohľady na inscenácie a nový zážitok. A samozrejme myslíme aj na jeho pohodlie, vďaka ktorému bude mať komplexnú pohodu pri vnímaní umeleckého zážitku. Verejné obstarávania na dodávateľov aj samotné práce chceme stihnúť tak, aby zmodernizované Štúdio DAB bolo k dispozícii už na budúcu divadelnú sezónu,“ povedal Dóczy. Po ukončení rekonštrukcie získa Štúdio DAB opäť svoju variabilitu.

Opravia posuvné stoly

Opraví sa tu 235 posuvných javiskových stolov, vďaka ktorým bude možné meniť dispozíciu hľadiska i javiska. „V rámci rekonštrukcie sa urobí nová výdreva horných častí stolov a obnoví sa ich funkčnosť. V každom z týchto stolov je elektromotor, ktorý sa musí sprevádzkovať a celé to bude riadené počítačom. Tribúna zo Štúdia pôjde von a zasa sa bude dať hrať v celom priestore,“ uviedol Koordinátor úseku umelecko-technickej a technickej prevádzky DAB Ján Surovka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM