Rastislav Búgel Kultúra

Milovníci divadla, POZOR: V Nitre sa stretnú divadelné súbory z krajín V4

Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre sa po devätnásty raz stane dejiskom prehliadky divadelných škôl a divadiel krajín V4 Stretnutie, Setkání, Spotkanie, Találkozás.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci divadla, POZOR: V Nitre sa stretnú divadelné súbory z krajín V4
Zdroj: TASR

Festival sa uskutoční od 6. do 9. júna tohto roka. Predstavia sa na ňom študentské i profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Poľska a Chorvátska, informovala Miroslava Moravčíková zo Starého divadla Karola Spišáka.

Medzinárodné súbory

Diváci budú mať možnosť vidieť predstavenia Katedry bábkarskej tvorby Vysokej školy múzických umení v Bratislave, Fakulty dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici, Katedry alternatívneho a bábkového divadla DAMU v Prahe, Katedry bábkarstva PWST vo Wroclawi, z Univerzity divadelného a filmového umenia v Budapešti a z Akadémie umení v Osijeku. Okrem nich uvedú svoje predstavenia konzervatóriá z Nitry a Topoľčian, Divadlo Polárka z Brna, Dezorzovo lútkové divadlo z Bratislavy a bábkové divadlo Vaskakas z Győru.

Okrem samotných divadelných predstavení budú súčasťou festivalu aj koncerty, premietania bábkových filmov, vernisáž a podujatie Celé Slovensko číta deťom. V rámci neho budú osobnosti spoločenského a kultúrneho života mesta Nitra čítať pre deti. Podujatie sa uskutoční v spolupráci s občianskym združením Bona Fide.

Nadviazanie kontaktov

Základným cieľom festivalu Stretnutie, Setkání, Spotkanie, Találkozás je stretávanie sa a komunikácia medzi účastníkmi festivalu, ich divákmi a odbornou verejnosťou. Zástupcovia vysokých škôl a akadémií, ktorí sa zúčastnia na prehliadke, budú mať možnosť nadviazať kontakty so svojimi rovesníkmi z ostatných krajín V4, budú môcť diskutovať o problémoch svojej umeleckej tvorby či profesionálnej prípravy a súčasne môžu svoje umelecké názory a schopnosti prezentovať pred svojimi budúcimi kolegami formou jednotlivých inscenácií. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a mesto Nitra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM