Rastislav Búgel Samospráva

Mestský web s novým dizajnom: Pomôže aj krátkozrakým návštevníkom

AKTUALIZOVANÉ. Mesto Nitra redizajnovalo svoju oficiálnu webovú stránku. Nájdete na nej prehľadnejšie kategórie a spravodajstvo. Stretnete sa však aj s problémami.Správu sme aktualizovali o vyjadrenia vedúcej Útvaru propagácie a cestovného ruchu

Ilustračný obrázok k článku Mestský web s novým dizajnom: Pomôže aj krátkozrakým návštevníkom
Foto: Rastislav Búgel

Modernejší dizajn

Mesto Nitra nedávno prinieslo svieži vietor na svoju webovú stránku. Po novom je dizajn modernejší a prehľadnejší. Hneď na hlavnej stránke nájdete aktuálne mestské správy, kalendár podujatí s prelinkovaním na NISYS, zoznam dlžníkov, rating mesta a podobne. Rovnako je stránka prispôsobená aj pre nevidiacich návštevníkov. Redizajn portálu má na svedomí rovnaká spoločnosť, ktorá nedávno priniesla prvý redizajn metstského webu. „Mesto Nitra dopracovalo podporu pre hendikepovaných/krát­kozrakých. Je to subportál www.nitra.sk/blindfriendly, ktorý číta informácie z www.nitra.sk a umožňuje v textovej forme prečítať softvérovým čítacím programom informácie danej skupine obyvateľstva. Paralelne s tvorbou portálu vzišla myšlienka modernizácie hlavného portálu a vytvorenie maximálneho priestoru pre spravodajskú činnosť z diania v meste Nitra,“ prezrádza o dôvodoch modernizácie vedúca Útvaru propagácie a cestovného ruchu Mariana Záturová.

Viacjazyčnosť len na oko

Zahraničného návštevníka by mohla potešiť funkcia viacjazyčného prekladu portálu. Hneď na hlavnej stránke nájdete odkazy na niekoľko jazykových verzií. Jedná sa o angličtinu, nemčinu, poľštinu, maďarčinu a ruštinu. Nejedná sa však o pracný preklad jednotlivých položiek a textov portálu. Jazykové mutácie sú len strojovým prekladom prostredníctvom automatického prekladača webových stránok od spoločnosti Google. „Stránka Mesta Nitry www.nitra.sk je prekladaná, ale iba na úrovni prekladačov google.com, nakoľko www.nitra.sk je určená pre domácu sféru,“ informuje Záturová.

Vo výstavbe

Množstvo položiek webového portálu zatiaľ funguje len sčasti alebo vôbec. Na množstve podstránok nájdete zatiaľ len informáciu „Táto podstránka je prázdna. Obsah podstránky pre Vás pripravujeme. Ďakujeme za porozumenie“. Rovnako občas pohnevá aj hlavná stránka so správami. Po prejdení na nový dizajn vám na hlavnej stránke rotovalo niekoľko hlavných správ, neskôr sa objavili len duplicity jednej správy. Dnes máte na hlavnej stránke len jednu hlavnú správu. Všetko tak naznačuje, že portál sa dorába za chodu.

Mesto: nový web
3
Galéria
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM